NESLUŽBENI PODACI

Bongbong Marcos, sin nekadašnjeg filipinskog diktatora, u velikom vodstvu na predsjedničkim izborima

Izbori su bili "relativno mirni". Zabilježeno je 15 sigurnosnih incidenata i ubijeno je troje pripadnika mirovnih snaga

Ferdinand Marcos mlađi

 Jam Sta Rosa/AFP

Ferdinand Marcos mlađi na putu je da ostvari sigurnu pobjedu na filipinskim predsjedničkim izborima u ponedjeljak, pošto su neslužbeni podaci nakon prebrojavanja dvije trećine glasova pokazali da je sin zloglasnog pokojnog diktatora u velikom vodstvu pred drugoplasiranom kandidatkinjom.

Njegovo veliko vodstvo jača izglede za nekoć nezamisliv povratak na vlast obitelji Marcos, 36 godina nakon što je njezin čelnik svrgnut u narodnoj revoluciji, a njegova obitelj otjerana u egzil.

Marcos mlađi, poznat po nadimku "Bongbong", dobio je 21,7 milijuna glasova, više nego dvostruko više od 10,3 milijuna glasova koliko je dobila Leni Robredo, aktualna potpredsjednica, nakon prebrojavanja 66,1 posto listića, objavilo je izborno povjerenstvo.

"Nije gotovo dok ne bude gotovo", komentirao je Marcosov glasnogovornik.

Obitelj Marcos vratila se iz egzila 1990-ih i od tada su moćni u politici zahvaljujući svojem velikom bogatstvu i vezama.

Ferdinand "Bongbong" Marcos (64) je bio guverner, kongresnik i senator, njegova sestra Imee je senatorica, a majka Imelda bila je četiri mandata zastupnica.

Marcos je 2016. izgubio potpredsjedničke izbore od Leni Robredo za samo 200.000 glasova, što nije uspio poništiti. Robredo je povezana s pokretom koji je srušio Marcosa starijeg.

Pravo glasa imalo je 65 milijuna ljudi, a biraju nasljednika Rodriga Dutertea koji je na vlasti bio šest godina, te tisuće drugih dužnosnika, od zastupnika i guvernera do gradonačelnika i vijećnika.

Izbori su po izbornom povjerenstvu bili "relativno mirni". Zabilježeno je 15 sigurnosnih incidenata i ubijeno je troje pripadnika mirovnih snaga kod birališta na jugu zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:01