NE ŽELE DJEVOJČICE

BORBA PROTIV ILEGALNIH KLINIKA Žene dolaze kako bi odredile spol bebama i pobacile žensku djecu

Nedavno je uhićeno 10 osoba, od kojih je vođa Wang Ermin osuđen na tri i pol godine zatvora
 Arhiva

Kineske se vlasti, tvrde, bore protiv ilegalnih klinika na kojima se nude usluge utvrđivanja spola djeteta i često rade abortusi ženske djece . Nedavno je uhićeno 10 osoba, od kojih je vođa Wang Ermin osuđen na tri i pol godine zatvora i novčanu kaznu od 10 000 dolara. Zamrznut mu je bankovni račun na kojem se nalazi 112 000 funti.

Od 2010. je sad osuđena grupa tražila klijente po cijeloj zemlji i provodila postupke u klinici Zhengzhou u provinciji Henan. Više od 1 000 žena koristilo je njihovu kliniku lani, mnoge od njih iz imućne obalne pokrajine Zhejiang. U priopćenju kineskog Ministarstva zdravstva stoji da je akcija protiv mreže prestupnika trajala dugo i da je pokrivala veliko područje. „Klinika je maliciozna, imala je ozbiljne rezultate i bila je velika prijetnja društvu.“ U studenom 2012. jedna je njihova klijentica iz grada Yiwu u pokrajini Zhejiang nakon izvedenog pobačaja umrla.

Kina je još 1980-ih zabranila postupke otkrivanja spola nerođenog djeteta, jer se poneki roditelji kad čuju da će dobiti kćerku odlučuju na pobačaj, budući da zbog politike jednog djeteta teško da mogu legalno imati i drugo dijete i tako dobiti priželjkivanog sina.

U ruralnoj je Kini imati sina i danas stvar velikog ponosa, ali i ekonomske nužnosti, dok kćeri obično udajom napuštaju roditeljski dom. U 2012. je na svakih 117 dječaka rođeno tek 100 djevojčica, pokazuju službeni podaci. Tako je politika jednog djeteta dovela do sad na svim razinama očitog manjka žena u kineskom društvu. Politika jednog djeteta i manjak žena uzrokovali su pak nove probleme, među ostalim porast trgovine ljudima – neki neoženjeni muškarci te parovi odlučuju se za kupovinu mladenki i sinova. Prošli je tjedan sud osudio na uvjetnu smrtnu kaznu liječnicu koja je krala novorođenčad i prodavala ih. Koncem lanjske godine Kina je najavila promjene u do tad vrlo restriktivnoj politici jednog djeteta. Par će moći imati dvoje djece ako je bilo muž ili žena jedinac. Na selima je i prije bilo donekle dopušteno da par ima dvoje djece, ako je prvorođeno dijete -djevojčica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:01