NAPETA SITUACIJA

Borba s islamizmom: Francuska je prešla u visoki stupanj prijetnje terorizmom

Uoči i na dan Svih svetih francuska policija patrolirat će na vjerskim mjestima
 Munir Uz Zaman/AFP

Francuska je proglasila "visoku razinu" terorističke prijetnje uslijed sve većih geopolitičkih napetosti u zemljama Bliskog istoka prouzročenih ubojstvom francuskog profesora u Parizu i odgovorom francuske vlade na napad. Nakon više od tjedan dana od brutalne dekapitacije profesora Samuela Patyja od strane 18-godišnjaka čečenskog podrijetla, Francuska je i dalje u šoku. Uslijed nadolazećeg blagdana Svih svetih, 1. studenoga, francuska policija patrolirat će na vjerskim mjestima kako bi se pojačala sigurnost. Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je u intervjuu za radio France-Inter da je teroristička prijetnja i dalje ''vrlo velika, jer imamo puno neprijatelja u zemlji i izvan nje''.

Također još jednom je ponovio planove raspuštanja oko 50-ak organizacija muslimana koje se smatraju opasnima zbog prenošenja radikalnih stavova ili primaju previše stranog financiranja. Dio je to veliko pretresa u kojem vlada planira pretražiti više od 120 domova i pojačati sigurnost na internetu zbog širenja govora mržnje. Darmanin je optužio Tursku i Pakistan za ''miješanje u francuske unutarnje poslove''. Optužbe ministra stižu nakon što su se tijekom vikenda dodatno zapetljali diplomatski odnosi između Francuske i Turske jer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio da njegov francuski kolega Emmanuel Macron mora napraviti ''mentalnu provjeru'' zbog izjava o ''borbi protiv radikalizacije'' koje su stigmatizirale muslimane.

Bitka s Turskom

U televizijskom govoru u ponedjeljak rekao je da su muslimani sada ''podvrgnuti kampanji linča sličnoj onoj protiv Židova u Europi prije Drugoga svjetskog rata''. Francuska je prvi put u francusko-turskim diplomatskim odnosima opozvala svog veleposlanika u Ankari. Nestabilnost u odnosima između dviju zemalja vlada zbog turskih akcija u Siriji, Libiji i regiji Kavkaza u Nagorno-Karabahu. Pozivom na bojkot francuskih proizvoda Erdoğan je dodatno pogoršao trgovinske odnose s Europskom unijom koja je stala u obranu Macrona.

"Bojkot će Tursku samo još više odmaknuti od EU", rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije Balazs Ujvari, inzistirajući da Turska mora poštivati ​​uvjete trgovinskog sporazuma s EU. Još jednom muslimani koji žive u Francuskoj našli su se u centru pažnje jer je povod ubojstva bio prikaz karikature proroka Muhameda na naslovnici časopisa Charlie Hebdo, što se u islamu smatra uvredom. Ista karikatura bila je povod krvavog napada na redakciju u kojoj su braća Kouachi usmrtili 12 članova redakcije 2015. godine.

Francuski predsjednik je podržao objavu karikatura i izjavio da njegova zemlja ''neće odustati'' od njih. Nakon napada na profesora 16. listopada izjavio je da je islam ''u krizi''. Također, početkom listopada najavio je nove zakone koji će biti usmjereni na borbu protiv ''islamističkog separatizma''.

Glavni Erdoğan​ov pomoćnik za medije Farhrettin Altun je na svom Twitter profilu u utorak navečer napisao: ''Osuđujemo ovaj najodvratniji napor ove publikacije da širi svoj kulturni rasizam i mržnju''.

Štovatelj Sotone i demon

Zbog ''islamofobije'' francuske vlade na ulicama Bangladeša u utorak se okupilo više od 40.000 ljutih prosvjednika koji su pokušali doprijeti do zgrade veleposlanstva. Na naslovnici iranskih novina Macron je bio ''pariški demon'' a na ulicama Dake prosvjednici su opisivali Macrona kao ''štovatelja sotone''. Prosvjednici su palili slike Macrona i na njih vješali cipele kao znak najvećeg nepoštovanja. Bojkot kupnje francuskih proizvoda u zemljama Bliskog istoka se nastavio.

''Vodi se bitka protiv islamističke ideologije. I ne smijemo se povući''', rekao je Darmanin u obraćanju na radiju. Iako je inzistirao na tome da pojasni da ''muslimanska vjera ima svoje mjesto u republici'', vlada koja vodi bitku protiv radikalizacije izazvala je bijes zbog generalizacije manjinskih skupina. Zajednice migranata, posebice iz zemalja Bliskog istoka, već se desetljećima sustavno suočavaju s diskriminacijom i rasizmom, što je dovelo do pojačane nezaposlenosti, segregacije i porasta kriminala.

Posljednjih godina siromašna predgrađa postala su plodno tlo za radikalizaciju uslijed porasta ekstremizma i sukoba u regiji Bliskog istoka. Francuska je na planu integracije zapela, a njezino inzistiranje na poštivanju vrijednosti Republike poput sekularizma i slobode govora dovelo je multikulturalizam u pitanje. Sve više došlo je do polarizacije društva na "nas" kršćane, bijelce i Zapadnjake i "njih" muslimane, "obojene", "sans papiers" - ilegalce i kriminalce.

Charlie Hebdo karikaturom odgovorio Recepu Erdoğanu

Unatoč kritikama i optužbama koje pristižu iz Turske na račun objave karikatura proroka Muhameda, satirički časopis Charlie Hebdo ne odustaje. U srijedu se na njegovoj naslovnici pojavila karikatura turskog predsjednika Erdoğana.

Na njoj je Erdoğan prikazan kako izvaljen na fotelji u običnoj majici i gaćicama s limenkom pive u ruci podiže hidžab djevojke koja mu donosi piće. I djevojka i Erdoğan su izrazito veselog raspoloženja te uživaju u zabavi. A Erdoğan se gotovo otopio od zadovoljstva nakon što je ugledao njenu stražnjicu.

''Ouuuh! Proroče!'', uzviknuo je Erdoğan u balonu koji izlazi iz njegovi usta - sugestija da se samo pravio da brani Islam. Muslimani zabranjuju alkohol, a sam Erdoğan je osudio opijanje. Charlie Hebdo, koji je postao poznat po svojim karikaturama koje ismijavaju društvo i politiku, prikazuje Erdoğana u suprotnosti s onime što tvrdi. Na naslovnici piše:

''Erdoğan je u privatnosti jako smiješan''.

Naravno da su turski službenici već su reagirali i rekli da će poduzeti ''diplomatske akcije''. Bivši potpredsjednik Fuat Oktay je napisao na Twitteru:

''Ne možete nikoga prevariti skrivajući se iza slobode mišljenja! Osuđujem nemoralno objavljivanje neoprostivog francuskog zadirkivanja predsjednika''.
Erdoğanov glasnogovornik Ibrahim Kalin također je osudio objavu koja, kako je napisao, ''ne poštuje nikakvu vjeru i vrijednost našeg predsjednika. Samo pokazuju svoju vulgarnost i nemoral''.


Reakcija Charlie Hebdoa nadovezala se na prikaze karikature Emmanuela Macrona kao sotone u islamskim zemljama. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:11