ZAMRZNUTA IMOVINA

BORBA ZA GADAFIJEVE MILIJUNE Bank of Valletta odbija vratiti Libiji milijune eura

 Flickr

Mutasim Gadafi, jedan od sinova smaknutog libijskog diktatora Moamera Gadafija, ubijen je tijekom libijske revolucije 2011. Bio je vrlo 'cijenjen klijent' malteške banke - Bank of Valletta, gdje je položio 'milijune'. Koristio je i BOV kreditnu karticu u svojim šoping izletima u Rimu, Beverly Hillsu i Cannesu, gdje je znao napraviti ogromne račune, piše Wall Street Journal.

Međutim, nakon smrti Mutasima, njegovi računi u Bank of Valletta, koji još uvijek 'plivaju u milijunima', postali su predmet međunarodne pravne bitke.

Naime, predstavnici libijske vlade predali su malteškom Sudu pravde dokumente tražeći da se 'deseci milijuna dolara' vrate natrag u Libiju jer taj novac 'ne pripada' Mutasimu Gadafiju, već je ukraden državi dok je njegov otac vladao zemljom.

- Libija optužuje Bank of Valletta za ignoriranje osnovnih pravila stvorenih kako bi se banke Zapada spriječilo u poslovanju s korumpiranim dužnosnicima ili sudjelovanju u pranju novca - piše WSJ te nastavlja: - Banka je dobro zarađivala ovim odnosom jer su njegovi depoziti bili jeftin izvor financiranja dok su njegove transakcije, brojne i pozamašne, stvarale velike pristojbe.

Ispisi transakcija Mutasima Gadafija u renomiranim talijanskim dućanima

(kliknite za uvećanje)

Američki dnevnik prenosi i reakciju glavnog dužnosnika Bank of Valletta, Charlesa Borga, koji je izjavio kako 'ni banka niti itko od njezinih zaposlenika nisu pod istragom zbog prijestupa vezanih uz račune gospodina Gadafija' te da 'banka provodi strogo poštivanje poslovnih pravila kod svojih klijenata'.

Banka je priopćila kako neće predati novac prije nego što se odredba o zamrzavanju Gadafijeve imovine ne ukine.

Ministar financija Edward Scicluna za WSJ je izjavio kako su bankovni računi Mutasima Gadafija otvoreni prije revolucije stoga su 'prihvaćeni kao poslovni računi'. Gadafijevi su tada 'investirali u Maltu kao i u svaku drugu zemlju'.

Bank of Valletta nije optužena da je prekršila sankcije, no libijska vlada navodi da se ogriješila u pravilu 'poznaj-svojeg-klijenta' koje je Mutasima Gadafija trebalo spriječiti u otvaranju računa na prvom mjestu.

Dokumenti koje su libijske vlasti predale malteškom Sudu pravde pokazuju kako je Mutasim Gadafi imao više od 60 milijuna dolara na računima. Koristio je kreditnu karticu Visa platinum za 'raskošno trošenje', a ponekad je potrošio više od 100 tisuća eura u svega par tjedana, navodi WSJ prema vlastitim izračunima nakon pregledavanja bankovnih ispisa.

Međutim, u cijeloj pravno-financijskoj zavrzlami postoji 'caka'. Majka Mutasima Gadafija, Safia Farkash, je još uvijek živa. Njezini odvjetnici se bore s libijskim vlastima za kontrolu nad spomenutim novcem, tvrdeći kako pripada njoj jer je sinova legalna nasljednica pošto on nije imao ženu ili dijete.

- Borba oko financija gospodina Gadafija pokazuje ulogu Malte kao popularne destinacije za skrivanje imovine. Zemlja malenog arhipelaga u Mediteranu stoljećima je svoj položaj koristila kao čvorište za trgovinu i novčane transakcije između Europe i Afrike. Danas provodi liberalnu poreznu politiku i nadzor, a činjenica da je članica EU i eurozone te da je engleski proširen jezik u zemlji čini Maltu pravim mamcem za međunarodne poslove. EU je posljednjih godina kritizirao Maltu i njezine banke za netransparentno poslovanje, pogotovo u prihvaćanju 'politički izraženih osoba' iz sjeverne Afrike i istočne Europe. Malteške vlasti, naravno, demantiraju takvu karakterizaciju, navodeći kako provode stroge međunarodne standarde - piše WSJ.

Američka tiskovina prenosi i izjavu izvora bliskog talijanskom UniCreditu koji u Bank of Valletta ima udio od 15% i dodjeljuje jednog direktora u odbor.

- UniCredit se privatno distancirala od menadžmenta malteške banke, opisujući svoj interes u banci isključivo pasivno. Posljednjih godina, talijanska je banka pokušala prodati svoj dio u Bank of Valletta, no ne može pronaći kupca - navodi izvor.

Mutasim Gadafi je račune u Bank of Valletta otvorio 2002. godine kada je imao 27 godina koristeći kompanije na Malti koje je kontrolirao. Prvi polog je iznosio 500 eura, no do 2011. imao je 60 milijuna eura na računu. Kada je ubijen, s 36 godina, u novčaniku su pronađene dvije Visa kartice.

- Niti banka niti revizija Gadafijevih inozemnih kompanija nije označila velike novčane transfere kao sumnjive aktivnosti, stoji u transkriptu svjedočenja revizora Josepha Sammuta kojeg je dao na malteškom sudu 2013. Summut, nije bio dostupan za komentar, izjavio je kako je na sudu raspravljao o transakcijama s Bank of Valletta te odlučio da ih neće prijaviti malteškim vlastima - zaključuje WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:05