I BOGATI PLAČU

Borba za njemačko poslovno carstvo šokirala javnost, sin tužio vlastitu majku za pronevjeru!

Nasljednici Aldi Norda, čije bogatstvo Forbes procijenjuje na 17 milijardi dolara, svađaju se zbog uputa iz oporuke Bertholda Albrechta
Babette Albrecht s partneron Sandrom Rathom na modnoj reviji u Duesseldorfu
 Wcrart/face To Face/Face To Face/Profimedia

Svađa između nasljednika njemačkog maloprodajnog carstva Aldija i Trader Joe's eskalirala je nakon što je unuk jednog od osnivača lanca supermarketa odlučio tužiti svoju majku za navodnu pronevjeru novca iz obiteljske zaklade.

Nikolay Albrecht, unuk pokojnog suosnivača Aldija Thea Albrechta, podigao je u Kielu tužbu protiv svoje majke, Babette, svoje tri sestre i njihovog odvejtnika te tvrdi da su nepropisno podigli milijune eura iz jedne od obiteljski zaklada, izvijestio je Süddeutsche Zeitung.

Aldi, jedan od najvećih svjetskih lanaca supermarketa, osnovala su nakon Drugog svjetskog rata braća iz Essena, Karl i Theo Albrecht. 1961. godine poslovno carstvo je podijeljeno na sjevernu i južnu diviziju, , Aldi Nord i Aldi Süd, a kasnije su kupili i američki maloprodajni lanac Trader Joe's.

Nasljednici Aldi Norda, čije bogatstvo magazin Forbes procijenjuje na 17 milijardi dolara, javno se svađaju još od smrti drugog sina Thea Albrechta, Bertholda 2012. godine, koji je u oporuci ograničio utjecaj obitelji nad upravnim odborom tri zaklade koje brinu o obiteljskom bogatstvu.

Albrechtova udovica, Babette i njezina djeca - tri kćeri i sin rođeni kao četvorci 1990. i još jedna kći rođena 1992. - pokušali su osporiti tu uputu iz oporuke, no u tome nisu uspjeli. 2019. godine njemački federalni upravni sud odlučio je da nasljednici moraju smanjiti svoje prisustvo u upravnom odboru u Jakobus Stiftungu, jednoj od tri zaklade.

Nasljednici su dosad, čini se, ignorirali uputu da promijene sastav zaklade Jakobus: ranije ove godine nadzornik zaklade u Schleswig Holsteinu požalio se da obitelj i dalje kontrolira upravni odbor.

Posljednji obrat u ovoj trakavici, otkriva postojanje razdora u samoj obitelji koja je prosvjedovala protiv uputa iz očeve oporuke te je sin Nikolay optužio svoju majku i sestre da koriste dominaciju nad odborom kako bi sebi, suprotno svim pravilima, isplatili milijune eura iz obiteljske zaklade.

Sudska tužba podignuta u kolovozu, bacit će sjenu na budućnost poslovnog carstva Aldi bez obzira na to hoće li Nikolay na sudu biti uspješan ili ne.

Ideja o trostrukoj strukturi Aldi Nord zaklade, osmišljena je kako bi se spriječilo neprijateljsko preuzimanje te od uključenih strana zahtijeva značajno ulaganje, a u protivnom bi čitava kompanija mogla biti blokirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:28