GRAĐANSKI RAT

Borbe u Kartumu eskalirale, ali pregovori o prekidu vatre napreduju: Vojne frakcije blizu dogovora?

Vojska gađa ciljeve u tri grada od utorka dok pokušava iskorijeniti snage RSF-a

Dim iznad Kartuma

 -/Afp

Borbe u sudanskom glavnom gradu eskalirale su u srijedu uz žestoke sukobe i zračne udare, ali se navodi da su suparničke vojne frakcije blizu sporazuma o prekidu vatre u razgovorima u Saudijskoj Arabiji.

Stanovnici su izvijestili o borbama u nekoliko četvrti Kartuma između vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), kao i o teškoj pucnjavi na sjeveru Omdurmana i istočno od Bahrija, dva susjedna grada odvojena od Kartuma rijekom Nil.

Vojska gađa ciljeve u tri grada od utorka dok pokušava iskorijeniti snage RSF-a koje su preuzele kontrolu nad velikim stambenim područjima i strateškim mjestima od početka sukoba koji je izbio 15. travnja.

Izaslanstva vojske i RSF-a sastaju se od kraja prošlog tjedna u razgovorima pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije u saudijskom gradu Jeddah na Crvenom moru.

Cilj pregovora je osigurati učinkovito primirje i omogućiti pristup humanitarnim radnicima i zalihama nakon što opetovane najave prekida vatre nisu uspjele zaustaviti borbe.

image

Izbjeglice iz Sudana

Amanuel Sileshi/Afp

Nakon nekoliko dana bez vidljivog pomaka, posrednički izvor rekao je Reutersu u srijedu da su pregovori napredovali i da se uskoro očekuje dogovor o prekidu vatre.

Drugi izvor upoznat s pregovorima rekao je da je dogovor blizu. Razgovori su nastavljeni do kasno u noć.

Državna podtajnica SAD-a Victoria Nuland ranije je rekla da su američki pregovarači "oprezno optimistični" u pogledu osiguravanja predanosti humanitarnim načelima i prekidu vatre, ali i da se razmatra mogućnost sankcija ako zaraćene strane to ne podrže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:06