‘ZAJEDNIČKA DUŽNOST‘

Borell i Várhelyi: Sjećamo se žrtava genocida u Srebrenici, nema poricanja

‘Srebrenica nas sve bolno podsjeća na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir i ljudsko dostojanstvo‘
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Zajednička je dužnost cijelog civiliziranog svijeta sjećati se žrtava genocida u Srebrenici i ne dopustiti pokušaje prekrajanja povijesti kojima se taj zločin nastoji umanjiti, poručili su u subotu u zajedničkoj izjavi visoki dužnosnici Europske unije.

Uoči obilježavanja 26. obljetnice srebreničkog genocida u kojemu su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u srpnju 1995. godine ubili više od osam tisuća Bošnjaka, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell i povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi u zajedničkoj su izjavi naveli kako je dužnost trajno se sjećati te tragedije.

"U nedjelju će biti pokopano još 19 žrtava. Poštujemo sjećanje na njih i na sve žrtve kao i one koji se još uvijek vode kao nestali. Dijelimo tugu s njihovim obiteljima i onima koji su preživjeli i čiji su životi zauvijek izmijenjeni", naveli su europski dužnosnici.

Istaknuli su kako Europa nije zaboravila svoju odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi genocid u Srebrenici koji predstavlja jedan od najgorih zločina u modernoj europskoj povijesti.

"Srebrenica nas sve bolno podsjeća na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti koje čine temelj naše Unije. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na one koji su sistematski i s namjerom ubijani. To je nužni korak u radu na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Europljana", stoji u izjavi Borella i Várhelyia koji su istaknuli kako ne može biti nekažnjivosti za ovakve zločine.

Podsjetili su da je definicija zločina u Srebrenici kao genocida jasno potvrđena a međunarodni, kao i sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju i dalje pružati pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i za članove njihovih obitelji jer se mir može graditi samo na pravdi.

Političke lidere na zapadnom Balkanu pozvali su da se svojim primjerom i priznavanjem onog što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promoviranjem pomirenja, suoče s korijenima mržnje koji su doveli do genocida.

"U Europi nema mjesta za nijekanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. To je protivno temeljnim europskim vrijednostima a pokušaji prekrajanja povijesti su neprihvatljivi", stoji u dijelu poruke kojim se očito aludira na revizionističke istupe dužnosnika iz reda bosanskih Srba te iz Srbije koji uporno niječu kako je u Srebrenici počinjen genocid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22