NIŠTA OD DOGOVORA

Borell prozvao Kurtija, ovaj optužio Bruxelles da je stao na Vučićevu stranu: ‘Privatili su njegove uvjete!‘

Kurti je rekao da je uvijek bio spreman razgovarati sa srpskim stanovništvom u općinama u kojima su većina o zajednici srpskih općina

Albin Kurti

 Bozo Radic/Cropix

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da ne može prihvatiti da formiranje zajednice općina sa srpskom većinom bude preduvjet za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići suglasnost o planu provedbe toga sporazuma.

“To ne može biti preduvjet za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa”, rekao je Kurti nakon novog kruga dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji se vodi pod pokroviteljstvom Europske unije, odnosno njezine službe za vanjske poslove.

Kurti je rekao da je uvijek bio spreman razgovarati sa srpskim stanovništvom u općinama u kojima su većina o zajednici srpskih općina. “Ali, ne može se pregovarati o statutu zajednice općina ako se ne dogovorimo o planu provedbe sporazuma o normalizaciji”, rekao je Kurti.

Borrell, koji je zajedno s posebnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom bio domaćin sastanka, rekao je da je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju predstavio kompromisni prijedlog o provedbi sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa i aneksa u njegovoj provedbi iz veljače i ožujka ove godine.

Borrell je rekao da je kosovska strana željela najprije da se krene “s političkim aspektima” normalizacije, što znači “formaliziranjem de facto priznanja kao prvog koraka”. S druge strane, Srbija je inzistirala da se najprije krene s uspostavom zajednice općina sa srpskom većinom, što je obveza koju su obje strane potpisale još 2013.

“Mi smo stoga predložili ono što danas vidimo kao jedini kompromis – da se krene u postupak u kojem bi ta dva procesa išla paralelno. Nažalost, premijer Kurti nije bio spreman krenuti naprijed i započeti vjerodostojan proces uspostave Zajednice općina sa srpskom većinom, a predsjednik Vučić je prihvatio prijedlog EU-a za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa”, rekao je Borrell.

Kurti je imao sasvim drukčiju interpretaciju sastanka, rekavši da je na današnjem sastanku on bio jedini koji je nešto predlagao.

“Predložio sam plan provedbe sporazuma o normalizaciji iz Bruxellesa i aneksa o njegovoj provedbi iz Ohrida. Ni sa srpske I ni s europske strana nije bilo nikakvih prijedloga niti papira”, rekao je Kurti.

Optužio je EU da prihvaća uvjetovanja koja je postavila Srbija.

Srbijanski predsjednik Vučić je rekao da je sastanak završen bez uspjeha, zbog odbijanja kosovske strane kompromisnog prijedloga.

"Srbija je prihvatila kompromisni prijedlog EU", rekao je Vučić, dodajući da se mora nastaviti s razgovorima. "Razgovori su završeni bez uspjeha kada je riječ o definiranju jasnog puta prema normalizaciji odnosa. Europska unija je rekla kako bi se stvari trebale odvijati i mi smo to prihvatili, premda to nije lako za nas, ali Kurti to nije želio i tako se sastanak završio”, rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 03:48