POVRATAK NA STARO

Boris Johnson: Bliži se kraj zdravstvenim ograničenjima, vrijeme je da se ‘vrati povjerenje‘

Johnson je posebno istaknuo da će zemlji dobro doći i smanjenje troškova na testove koje ‘mjesečno iznosi dva milijuna funti‘.

Boris Johnson

 Matt Dunham

Britanski premijer Boris Johnson brani svoju zdravstvenu strategiju prestanka važenja zakonske obveze o izolaciji pacijenata pozitivnih na koronavirus unatoč kritikama i upozorenjima te istodobno objašnjava kako je vrijeme da Britanci "vrate povjerenje".

Ujedinjeno Kraljevstvo, čija vlada već nekoliko tjedana poziva stanovništvo da s covidom počne živjeti kao da je riječ o sezonskoj gripi, među prvim je zemljama Europe koje se nastoje vratiti životu kakav smo poznavali prije pandemije, oslanjajući se pritom na visoku pokrivenost stanovništva cijepljenjem, kao što je slučaj u Danskoj ili u Švedskoj.

Boris Johnson je 19. siječnja najavio ukidanje većine zdravstvenih ograničenja, poput rada od kuće i obveznog nošenja zaštitnih maski, a početkom ovog mjeseca najavio je da će 21. veljače u parlamentu predstaviti svoju novu strategiju.

No mogućnost ukidanja zakonske obveze o samoizolaciji, premda je osoba pozitivna na testu na koronavirus i ukidanje besplatnog testiranja oštro su kritizirani. Osobito su ih jako kritizirali visoki dužnosnici NHS-a, javne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva, kao i dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Ne kažem da bismo trebali prestati biti oprezni, no vrijeme je da nam se vrati povjerenje", rekao je Boris Johnson u intervjuu koji je BBC emitirao u nedjelju.

Zahvaljujući visokoj pokrivenosti stanovništva cijepljenjem, Ujedinjeno Kraljevstvo "doseglo je fazu" koja omogućuje prijelaz s "obveze" poštivanja određenih pravila na "poticanje" stanovnika da ih poštuju.

Johnson je posebno istaknuo da će zemlji dobro doći i smanjenje troškova na testove koje "mjesečno iznosi dva milijuna funti".

"Boris Johnson proglašava pobjedu premda rat nije gotov, u pokušaju diverzije dok mu policija kuca na vrata", slikovito je za Sky News komentirao oporbeni laburistički zastupnik Wes Streeting, odgovoran za zdravstvena pitanja.

Na meti kritika zbog svojega kaotičnog načina upravljanja zdravstvenom krizom, Boris Johnson trenutačno se pokušava izvući iz skandala nastalog zbog zabava organiziranih u Downing Streetu u jeku pandemije, što znatno ugrožava njegov politički opstanak.

Downing Street je u petak navečer potvrdio da je premijer vratio londonskoj policiji ispunjen upitnik, koji ima zakonsku vrijednost.

Johnson je BBC-ju odbio odgovoriti hoće li podnijeti ostavku bude li novčano kažnjen.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, s više od 160.000 mrtvih od posljedica covida-19, među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:16