U DUBOKIM PROBLEMIMA

Boris Johnson će pred parlamentom morati objasniti ‘lockdown party‘ u Downing Streetu

- Njegov opstanak nije siguran u ovom trenutku, rekao je viši konzervativni zastupnik

Britanski premijer Boris Johnson

 JESSICA TAYLOR/various sources/AFP

Britanski premijer Boris Johnson morat će u srijedu braniti svoju premijersku funkciju nakon što je otkriveno da je u njegovoj službenoj rezidenciji održana zabava za vrijeme prvog 'lockdowna' u borbi protiv koronavirusa.

Oporbeni zastupnici pozvali su Johnsona da odstupi, a i neki iz redova njegove vlastite Konzervativne stranke rekli su da bi trebao dati ostavku ako se utvrdi da je kršio stroge propise svoje vlade u borbi protiv širenja koronavirusa.

Johnson, koji je došao na vlast 2019. obećanjem da će osigurati izlazak Velike Britanije iz Europske unije, do sad je odbijao odgovoriti je li bio na okupljanju u Downing Streetu 20. svibnja 2020.

"Njegov opstanak nije siguran u ovom trenutku", rekao je viši konzervativni zastupnik, ali je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

"Mora otvoreno progovoriti. Uglavnom smatram da ako se ispričate, to ublažava problem. Ne može ostati na ovome", rekao je zastupnik.

Premijer i njegova supruga Carrie okupili su se s još 40 članova osoblja u vrtu Downing Streeta nakon što je njegov glavni osobni tajnik Martin Reynolds poslao pozivnicu emailom, koristeći zamjenicu "mi", izvijestio je ITV News.

U emailu ih je pozvao da "nakon nevjerojatno teškog razdoblja" iskoriste "lijepo vrijeme" i dođu na koktel zabavu "uz pridržavanje razmaka" u vrtu Downing Streeta.

"Pridružite nam se u 18 sati i donesite sa sobom piće", piše na kraju poruke.

Johnsonov glasnogovornik više puta je odbio komentirati detalje medijskih napisa.

Johnson će u srijedu odgovarati na pitanja u parlamentu, a zastupnici će htjeti čuti odgovor na samo jedno pitanje: je li bio na zabavi uz piće ili nije?

Novine, uključujući one koje Johnsona obično podržavaju, upozorile su da će njegova pozicija postati neodrživa ako ne riješi problem.

"Je li gotova zabava za premijera?" piše na naslovnici Daily Maila, pitanje koji su mnogi postavili nakon izbijanja skandala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 23:03