AMBICIOZNI PLAN

Boris Johnson: ‘Do jeseni ćemo imati tablete za liječenje Covida-19 kod kuće‘

Britanski premijer očekuje da će liječenje tabletama kod kuće uz program cijepljenja ublažiti mogući novi zimski val.
Boris Johnson
 Toby Melville/AFP

Britancima bi do jeseni mogao biti omogućen novi način liječenja od covida-19 - uzimanje antivirusnih tableta kod kuće.

Premijer Boris Johnson je tijekom press konferencije u utorak najavio pokretanje vladine radne skupine kako bi identificirala najučinkovitije antivirusne lijekove koji će se moći uzimati kod kuće.

Po uzoru na skupinu koja je osigurala britanski pristup cjepivima protiv covida-19, radna skupina će biti zadužena za potporu razvoju novih antivirusnih tretmana kroz klinička ispitivanja, kako bi se osiguralo da se oni mogu predstaviti pacijentima već na jesen.

Govoreći na konferenciji u Downing Streetu, premijer je rekao da je akcija zamišljena kao 'daljnja linija medicinske obrane' protiv koronavirusa.

'To, na primjer, znači da ako imate pozitivan test, možda postoji tableta koju biste mogli ponijeti kod kuće kako biste zaustavili virus i značajno smanjili šanse da se infekcija pretvori u ozbiljniju bolest', izjavio je Johnson te je dodao:

'Ili ako živite s nekim tko je imao pozitivan test, možda postoji tableta koju biste uzimali nekoliko dana kako biste sami zaustavili bolest.'

Ambiciozni cilj vlade je ove godine imati najmanje dva učinkovita lijeka - bilo u obliku tablete ili kapsule – koje će javnost moći uzimati kod kuće nakon pozitivnog COVID-19 testa ili izlaganja virusu. Premijer je rekao da se 'ne možemo zavaravati da je COVID otišao'.

Upozorio je da većina znanstvenika u zemlji dijeli mišljenje da bi ove godine zemlja mogla doživjeti još jedan val infekcije.

'I zato moramo - koliko je to moguće - naučiti živjeti s ovom bolešću, kao što živimo s drugim bolestima.'

Novi lijekovi, koje je premijer najavio, mogli bi pomoći u suzbijanju porasta infekcija i ograničiti utjecaj novih varijanti Covida-19.

Ministar Matt Hancock ukazao je na uspjeh Velike Britanije u prethodnom utvrđivanju kako se postojeći lijekovi - poput deksametazona i tocilizumaba koji se obično koriste za liječenje reumatoidnog artritisa - mogu koristiti u liječenju COVID-a. Uz jedan od najuspješnijih programa cijepljenja u svijetu, upotreba lijekova poput deksametazona je spasila 22.000 života u Velikoj Britaniji. U svijetu se procjenjuje da je ta brojka oko milijun.

Nova će radna skupina sjediti uz vladinu postojeću radnu skupinu za liječenje, koja će nastaviti identificirati i isporučivati ​​tretmane za koje je utvrđeno da su učinkoviti u kliničkim ispitivanjima u svim fazama izloženosti pacijenta.

'U kombinaciji s našim fantastičnim programom cijepljenja, lijekovi su vitalno oružje za zaštitu naših najmilijih od ovog groznog virusa', rekao je Hancock u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:09