BRITANSKI PREMIJER

Boris Johnson iznio plan u 6 točaka: ‘Ovako ćemo pobijediti Vladimira Putina u Ukrajini‘

Johnson je istaknuo kako "Putin mora doživjeti neuspjeh i mora vidjeti neuspjeh svoje agresije"

Britanski premijer Boris Johnson

 Jessica Taylor/AFP

Britanski premijer Boris Johnson objavio je svoj plan u šest točaka kojem je cilj zaustaviti rusku invaziju na Ukrajinu. U članku koji je napisao za New York Times, a prenosi ga BBC, ustvrdio je kako svjetski čelnici moraju pojačati napore kako bi osigurali da invazija propadne. Napisao je kako o "našim djelima neće suditi budući povjesničari, nego narod Ukrajine", a njegov plan podrazumijeva i znatno osnaživanje obrambenih snaga u zemljama članicama NATO-a.

Dok ga Laburisti kritiziraju zbog prespore reakcije, Johnson izjavljuje kako "Putin mora doživjeti neuspjeh i mora vidjeti neuspjeh svoje agresije".

- Nije dovoljno iskazati našu podršku, moramo spriječiti ovaj sustavni pokušaj da se međunarodno pravo mijenja uporabom vojne sile - rekao je.

Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj ovog tjedna 141 država opredijelila za osudu ruske invazije, a 39 zemalja koordiniranih s britanske strane sastavilo je vjerojatno najveću tužbu za ratne zločine u povijesti, koja je predana Međunarodnom kaznenom sudu.

Johnson namjerava okupiti svjetske čelnike kako bi se dogovorili o daljnim potezima, a njegov plan sastoji se od šest mjera. Prva je da bi se svjetski čelnici morali udružiti u međunarodnu humanitarnu koaliciju za Ukrajinu. Drugi bi potez bio pružiti maksimalnu podršku Ukrajini kako bi se mogla samostalno braniti od agresije. Nužno je, smatra Johnson, i pojačati ekonomski pritisak na Rusiju. Međunarodna zajednica mora se oduprijeti "jezivoj normalizaciji" ruskih aktivnosti u Ukrajini. Također, među NATO zemljama nužna je "brza kampanja ojačavanja snage i obrane". Na šestom je mjestu diplomatska aktivnost koja, smatra britanski premijer, mora pomoći kako bi se rat zaustavio, ali samo pod uvjetom da u svim pregovorima sudjeluje legitimna ukrajinska vlada.

Premijer bi se u ponedjeljak s istom porukom trebao obratiti kanadskom kolegi Justinu Trudeau i nizozemskom Marku Rutteu, koji stižu na sastanak u londonski Downing Street. U utorak će, pak, Johnson ugostiti čelnike grupe V4 - Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. Iz njegova ureda objašnjavaju kako su se te zemlje već suočile s velikom humanitarnom krizom, jer je više od 1.5 milijuna ljudi dosad izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Istovremeno, britansko mininstarstvo obrane poručilo je kako je sve izglednije da je Rusija podcijenila moral i obrambene mogućnosti ukrajinskog otpora.

- Rusija je pokušala slomiti moral Ukrajinaca napadima na velike gradove i civile, poput napada u Kharkivu, Černihivu i Mariuopolju. No, suočili su se sa snažnim otporom, ali i logističkim problemima, poput opskrbe konvoja gorivom - priopćilo je britansko ministarstvo čiji je čelnik Ben Wallace upozorio Putina da "ne testira Ujedinjeno Kraljevstvo". U intervjuu je rekao kako je "povijest prepuna autokratskih lidera koji podcjenjuju Zapad i UK, a Putin očigledno podcjenjuje međunarodnu zajednicu".

- Ako se držimo zajedno i odbijemo ove pokušaje zastrašivanja, vjerujem da će njegov plan propasti - kazao je.

Laburistički ministar vanjskih poslova "u sjeni" David Lammy rekao je kako stranka potpuno podržava britanske napore da se pomogne Ukrajini, no smatra da bi vlast trebala brže i efikasnije sankcionirati oligarhe i političare povezane s Kremljom.

- Neoprostiva je činjenica da smo iza EU i SAD-a po broju pojedinaca i kompanija koje smo stavili pod sankcije. Vlada mora raditi brže jer ovo je pitanje dana, a ne mjeseci - rekao je.

Stranački čelnik Sir Keir Starmer pozvao je Johnsonovu vladu da surađuju na novim zakonima koji bi spriječili da ruski oligarsi i drugi milijarderi zloupotrebljavaju sudove kako bi izbjegli sankcije. Želi da se zakonima jasno spriječe takozvane "strateške tužbe", kojima bogati mogu na kratko vrijeme zaustaviti sankcijske mjere, a to vrijeme iskoristiti za prebacivanje svojih sredstava u sigurne oaze.

- To je teška zlouporaba našeg pravnog sustava - složio se ministar pravosuđa Dominic Raab i obećao da će se njegova administracija pozabaviti tim problemom, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:44