BREXIT

Boris Johnson kaže da je dogovor s Europskom unijom daleko od izvjesnog

Obje strane ističu da je postignut napredak, ali nije jasno jesu li spremne na ustupke
Boris Johnson
 Justin Tallis/AFP

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u utorak svoje najviše ministre da je dogovor s Europskom unijom o trgovini daleko od izvjesnog, ali i izrazio uvjerenost da će Britanija u svakom slučaju prosperirati.

S obzirom na to da je preostalo još malo više od šest tjedana prije isteka prijelaznog razdoblja, dvije strane međusobno se pozivaju da promijene stajališta kako bi se omogućilo sklapanje sporazuma koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu.

Obje strane ističu da je postignut napredak, ali nije jasno jesu li spremne na ustupke i kakve dok pregovori ulaze u završnicu. Neslaganja i dalje postoje kad je riječ o jamstvima za pravedno tržišno natjecanje i ribarstvu.

Johnson je na sastanku kabineta rekao da se njegova pozicija nije promijenila. Želi dogovor, ali ne „po cijenu naših temeljnih načela koji se tiču suvereniteta i kontrole nad našim zakonima, granicama, novcem i našom ribom”, rekao je njegov glasnogovornik.

„Naporno radimo da pronađemo rješenja koja će u cijelosti poštivati britanski suverenitet, ali daleko je od izvjesnog da će dogovor biti moguć, a vremena je jako malo”.

Johnson je izrazio uvjerenost da će Britanija prosperirati čak i ako njegovi pregovarači ne uspiju dogovoriti sporazum.

Takav scenarij potresao bi financijska tržišta i poremetio osjetljive lance opskrbe u Europi i šire, u vrijeme dok se pogoršava gospodarska kriza zbog pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2021 20:52