ANTIČKI HRAM

Boris Johnson: ‘London je legalno kupio mramor Partenona u Ateni, pripada British Museumu‘

Johnson koji redovito ljetuje u Grčkoj u kući svojeg oca, rekao je da "razumije snažne osjećaje Grka i premijera u vezi tog problema"
Ilustracija
 Stefan Rousseau/Pa Images/Profimedia

Frizovi slavnog antičkog hrama Partenona u Ateni koje Grčka desetljećima potražuje od Velike Britanije "legalno su kupljeni" i pripadaju British Museumu, tvrdi britanski premijer Boris Johnson u razgovoru koji je u petak objavio grčki dnevni list Ta Nea.

Ponovno odbijanje Londona događa se dok se Grčka priprema za dva tjedna proslaviti dvjestotu obljetnicu neovisnosti 25. ožujka 1821.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je tom prilikom službeno zatražio posudbu frizova Partenona.

Johnson koji redovito ljetuje u Grčkoj u kući svojeg oca, rekao je da "razumije snažne osjećaje Grka i premijera u vezi tog problema".

Nije međutim pružio nikakvu nadu u povrat tih frizova skinutih s Partenona koje je početkom XIX. stoljeća britanski diplomat Lord Elgin poslao u London.

"Britanska vlada već dugo ima čvrsto stajalište o tim frizovima, da ih je legalno kupio Lord Elgin sukladno tada važećim zakonima. British Museum je njihov legalni vlasnik od kada su frizovi došli u njihov posjed", nedvosmisleno je izjavio Boris Johnson.

London odbija vratiti frizove poznate i pod imenom Elginov mramor, jedno od remek-djela British Museuma.

Britanske vlasti tvrde da su frizovi odneseni uz dopuštenje tadašnjih osmanskih vlasti koje su bile okupirale Grčku, ali Atena to drži "krađom".

List Ta Nea navodi da se Boris Johnson prvi put kao premijer izjasnio o tom pitanju. Spomenuo ga je prije sedam godina kada je bio gradonačelnik Londona u prepirci s američkim glumcem Georgeom Clooneyjem koji je tražio povratak skulptura u Atenu.

Uz podršku brojnih ličnosti diljem svijeta, Atena se uvijek zalagala za diplomatsko rješenje, radije nego pravosudno. Predložila je posredovanje UNESCO-a, što je British Museum odbacio.

Muzej Akropole čuva posebno mjesto na koje će smjestiti frizove Partenona kada budu vraćeni. Trenutačno je samo jedna replika izložena u muzeju na 15.000 metara prostornih od 2009. u podnožju svete stijene, jednog od najposjećenijih mjesta na svijetu iz V. stoljeća prije Krista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18