ENGLESKA U LOCKDOWN

Boris Johnson: ‘Moramo reagirati ili ćemo uskoro birati tko će živjeti, a tko umrijeti‘

Ovaj lockdown trebao bi trajati sve do 2. prosinca, rekao je britanski premijer
Boris Johnson
 Alberto Pezzali

Britanski premijer Boris Johnson proglasio je uvođenje novog lockdowna za Englesku.

- Kada bi se slomio nacionalni zdravstveni sustav to bi bila moralna katastrofa. Liječnici i medicinske sestre morali bi birati koji će pacijenti živjeti, a koji ne. Stoga vas molim da od četvrtka ostanete kod kuće. Moramo poduzeti nešto jer nemamo alternative - poručio je Johnson.

Ovaj lockdown trebao bi trajati sve do 2. prosinca, rekao je britanski premijer. Naveo je kako se zatvaraju kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekti, ali će dostava hrane biti dozvoljena.

image
Boris Johnson
Alberto Pezzali/AFP

Johnson je također naglasio da će škole i fakulteti ostati otvoreni zato što "ne mogu ugroziti budućnost djece". No, napomenuo je da će Božić ove godine "biti znatno drugačiji":

- Iskreno se nadam i vjerujem da ako sada poduzmemo odlučne mjere onda ćemo kasnije omogućiti obiteljima diljem zemlje da budu zajedno.

image
Boris Johnson
Alberto Pezzali/AFP

Od četvrtka, 5. studenog, građani dom ne smiju napuštati osim zbog potrebe školovanja, odlaska na posao, vježbanja na zraku, medicinskih potreba, kupovine hrane i pomoći drugim osobama.

Vlada će ponovno aktivirati shemu za subvencioniranje plaća kako bi privremeno otpušteni radnici mogli primati 80 posto plaća.

image
Boris Johnson
Alberto Pezzali/AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najveći službeni broj umrlih u Europi od covida-19, bori se s više od 20.000 novozaraženih svaki dan i znanstvenici upozoravaju da bi u najgorem slučaju moglo umrijeti više od 80.000 ljudi.

Prva nacionalna karantena trajala je od 23. ožujka do 4. srpnja. I sam Johnson se razbolio i početkom travnja bio je u bolnici.

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada je prijavilo 46.555 umrlih od covida-19, ako ih se definira kao osobe koje su umrle u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa. Šira definicija obuhvaća 58.925 umrlih kojima se na smrtnom listu navodi covid-19.

Po tome su peti u svijetu, nakon SAD-a, Brazila, Indije i Meksika, po podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:45