BREXIT

BORIS JOHNSON MORAO SE ISPRIČATI KRALJICI JER JU JE JAVNO OSRAMOTIO Telefonirao joj je nakon još jednog bolnog udarca kojeg je doživio...

Telefonirao joj je u utorak nakon što je Vrhovni sud objavio da je suspenzija parlamenta ilegalna
Britanska kraljica Elizabeta II (desno) i premijer Boris Johnson
 Profimedia, Mega Agency

Britanski premijer Boris Johnson osobno se ispričao kraljici Elizabeti II. zato što ju je doveo u vrlo neugodan položaj tražeći da odobri suspenziju rada parlamenta, izvijestio je jučer ekskluzivno The Sunday Times. Vrhovni je sud tu odluku proglasio nezakonitom, što je pred javnošću osramotilo kraljicu.

Izvori iz kraljevske palače londonskom su dnevnom listu otkrili i da je u krugovima oko Elizabete II. vladao nespokoj kad je Johnson došao s tim prijedlogom. Budući da britanski monarh u pravilu prihvaća premijerove prijedloge, nisu imali puno izbora, ali su se tom odlukom našli uvučeni u političku bitku oko Brexita, što dvor pokušava izbjeći na svaki način.

U kraljičinu su se okruženju bojali i da bi Johnson mogao Elizabeti II. u govor nakon suspenzije parlamenta staviti poziv na prijevremene izbore, što bi je izravno svrstalo politički. Kraljica mora biti iznad svakodnevne politike, tako bi mogao glasiti moto.

“Premijer je telefonirao kraljici u utorak, odmah nakon što je Vrhovni sud presudio da je premijer bio u krivu suspendirajući rad parlamenta na pet tjedana”, navodi The Sunday Times. A zatim donosi i potvrdu iz premijerova ureda: “Stupio je u kontakt s kraljicom što je mogao prije, kako bi joj rekao koliko mu je žao”.

Izvori iz vlade prenijeli su i da “na najvišim razinama u kraljevskoj obitelji nisu zadovoljni onim što se događa”.

Boris Johnson dosad je izgubio sve bitke u parlamentu, čime je već ušao u povijest britanske parlamentarne demokracije. A isprika kraljici je treća koju je dao otkad je na čelu vlade, dakle u nekih dva mjeseca. U četvrtak se, navodi Times, ispričao članovima vlade navodeći da je “pogriješio” jer je zanemario upozorenja da bi njegova oštra retorika mogla naići na snažnu, negativnu reakciju javnosti: među ostalim, javno ga je napala i njegova sestra. Brat je već prije dao ostavku na mjesto u vladi. A ispričao se i zato što je rekao da je novac, potrošen na neovisnu istragu o seksualnom zlostavljanju djece, bačen u vjetar. Istraga se vodila u školi koju je pohađao, Ashdown House u East Sussexu.

U tako naelektriziranoj političkoj situaciji Johnson se ipak nije dao smesti. Jučer je mirno izjavio da mu ne pada na pamet dati ostavku. I nastavio je tvrditi da, unatoč zakonu koji zabranjuje izlazak iz članstva u EU bez sporazuma, Britanija može napustiti EU: dijelom je to točno jer EU može 31. listopada odbiti produljenje roka za provedbu Članka 50 pa bi London ipso facto, ne povuče li zahtjev za izlaskom do ponoći, prestao biti članicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:04