ODGOVOR NA NAPAD

Boris Johnson objavio kako će kazniti Putina: ‘Ovo su najveće sankcije ikada‘

Britanci će sankcijama opteretiti više od 100 pojedinaca, entiteta i podružnica. Među njima je i Rostec, najveća ruska obrambena tvrtka

Boris Johnson

 JUSTIN TALLIS/AFP

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je u popodnevnim satima predstavio novi paket sankcija koje će ta zemlja nametnuti Rusiji, piše The Guardian. Johnson je rekao da se radi o "dosad najvećim sankcijama" Rusiji.

Zamrznut će se imovina druge najveće ruske banke VBT-a, banke čija je imovina teška 154 milijarde britanskih funti, a ruske će se banke isključiti iz britanskog financijskog sustava. Ruske državne i privatne tvrtke u Velikoj Britaniji neće moći prikupljati novac potreban za financiranje svog rada. Ograničit će se sume novca koje Rusi smiju imati u britanskim bankama. Iste će sankcije vrijediti i za Bjelorusiju.

Britanci će sankcijama opteretiti više od 100 pojedinaca, entiteta i podružnica. Među njima je i Rostec, najveća ruska tvrtka koja djeluje u obrambenom sektoru te koja zapošljava više od dva milijuna ljudi te koja svake godine izveze oružje u vrijednosti od 10 milijardi funti. Sankcije će se nametnuti i još četirima ruskim obrambenim tvrtkama.

Među pojedincima kojima će se nametnuti sankcije nalaze se bivši zet ruskog predsjednika Vladimira Putina i najmlađi ruski milijarder Kiril Šamalov, predsjednik Upravnog vijeća VTB-a Denis Bortnikov te direktor Objedinjene zrakoplovne korporacije Jurij Šljusar. Britanski premijer rekao je da će se avioprijevozniku Aeroflotu zabraniti rad u Velikoj Britaniji.

Britanija će kontrolirati izvoz u Rusiju na sličan način na koji to rade Sjedinjene Američke Države. To znači da se u Rusiju neće moći izvoziti poluvodiči i drugi visokotehnološki proizvodi. U Rusiju se neće moći izvoziti roba koja bi se mogla koristiti i u civilne i vojne svrhe.

Zakonski prijedlozi koji će omogućiti provođenje spomenutih sankcija Johnson će u parlament poslati idućeg utorka te da će u narednim danima objaviti još detalja o sankcijama. Britanski je premijer rekao da će spomenuti paket sankcija "sputati" rusku ekonomije.

Johnson je rekao da s drugim liderima zapadnih zemalja raspravlja o mogućem isključivanju Rusije iz međunarodnog sustava za plaćanja SWIFT. Johnson je rekao da je o tome razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i s drugim čelnicima zemalja grupe G7.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:31