ODBIJENICA

Boris Johnson odbio novi referendum o neovisnosti Škotske: ’Sada nije vrijeme za takve zahtjeve’

Škotska neće biti zarobljenik ovog ili bilo kojeg premijera, poručila je škotska premijerka Nicola Sturgeon

Ilustracija

 Tony Clerkson/Alamy/Alamy/Profimedia/Tony Clerkson/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je u pismu premijerki Škotske rekao kako sada nije vrijeme za razmatranje pitanja škotske neovisnosti.

Nicola Sturgeon prošli je tjedan najavila planove o drugom referendumu o neovisnosti u listopadu 2023., najavivši da će to tražiti i pravnim putem ako se britanska vlada odluči blokirati glasanje.

Johnson je odgovor Sturgeon objavio na službenim stranicama vlade: „Dok se naša zemlja nosi s izazovima bez presedana kod kuće i u inozemstvu, ne mogu se složiti da je sad vrijeme da se vratimo na to pitanje koje je 2014. dobilo jasan odgovor škotskog naroda“.

Birači iz Škotske, koja broji 5,5 milijuna ljudi, odbili su neovisnost na glasanju 2014. godine, s 55.3 glasova za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Škotska vlada smatra kako su se okolnosti promijenile britanskim izlaskom iz Europske unije. Tada se 62 posto Škota odlučilo za ostanak u europskom savezu.

Sturgeon je u srijedu u odgovoru Johnsonu napisala: „Da budem jasna, Škotska će imati priliku izabrati neovisnost – nadam se na referendumu 19. listopada 2023., ako ne, bit će to na parlamentarnim izborima".

„Škotska neće biti zarobljenik ovog ili bilo kojeg premijera“, dodala je Sturgeon o Johnsonu koji se u srijedu bori za ostanak na premijerskoj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:25