NOVI FAVORIT

Boris Johnson otima Kolindi fotelju šefa NATO-a? ‘On je savršena osoba za tu poziciju!‘

Johnsonu idu u prilog brojne simpatije koje je stekao na izgradnji međunarodne koalicije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina

Kolinda Grabar Kitarović i Boris Johnson

 Goran Mehkek/Cropix/Profimedia/

Stariji ešaloni torijevske partije guraju Borisa Johnsona prema tome da postane sljedeći glavni tajnik NATO-a, piše Telegraph. Johnsona se počelo intenzivno reklamirati kao kandidata za popunjavanje ključne sinekure u Sjevernoatlanntskom savezu.

Podsjećamo, špekulacije o nasljedniku Jensa Stoltenberga traju već nekoliko mjeseci, a uključuju i bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Unatoč tome što se incijalno mislilo da će Stoltenberg odstupiti u lipnju ove godine, produžio je mandat primarno zbog situacije u Ukrajinu. Sada se očekuje da će s pozicije odstupiti u rujnu iduće godine.

Torijevci računaju da bi potrebno vrijeme omogućilo Johnsonu da napuni baterije nakon što odstupi s pozicije britanskog premijera početkom rujna.

Johnsonu idu u prilog brojne simpatije koje je stekao na izgradnji međunarodne koalicije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ljudi će vjerojatno raspravljati o nasljeđu Borisa Johnsona godinama - ali jedna stvar koja je neoporna je njegova aposlutno nepokolebljiva potpora Ukrajini suočenoj s ruskim barbarstvom!", tvrdi Mark Francois, član britanskog parlamenta koji zauzima višu poziciju i u britanskom odboru za obranu.

David Jones, bivši ministar za Brexit, dodaje: "Boris je zapravo prednjačio u odgovoru Zapada Putinu. Boris je bio taj koji je otišao u Švedsku i Finsku i pozvao čelnike obiju zemalja da podnesu zahtjeve za članstvo u NATO-u, što su oni naravno i učinili."

Ono što zabrinjava Britance je vjerojatnost da će Emmanuel Macron, francuski predsjednik, uložiti veto na izbor Johnsona kao novog glavnog tajnika.

Visoki dužnosnik iz britanskog ministarstva obrane kaže za Telegraph: "Stvarno mislite da bi Macron prisato na to da Boris Johnson bude šef NATO-a? Trebaju vam Sjedinjene Države da vas podrže i Francuzi da kažu ‘da‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:22