BRITANSKI PREMIJER

Boris Johnson pozdravio istupanje engleskih klubova iz Superlige: ‘To je prava odluka za sve‘

Johnson i predsjednik UEFA-e Čeferin izrazili su zadovoljstvo odlukom Manchester Cityja, Arsenala, Manchester Uniteda, Tottenhama, Liverpoola i Chelseaja
 Toby Melville/AFP

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je pozdravio odluku šest nogometnih klubova Premier lige da napuste Superligu, samo 48 sati nakon njenog osnivanja, a nakon što su prvo pristali pridružiti se talijanskim i španjolskim klubovima u kontroverznom elitnom natjecanju.

Premijer Johnson i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izrazili su zadovoljstvo odlukom Manchester Cityja, Arsenala, Manchester Uniteda, Tottenhama, Liverpoola i Chelseaja da napuste Superligu.

Engleski klubovi kapitulirali su pod golemim pritiskom političara, navijača, nogometnih dužnosnika te čak i kraljevske obitelji koji tvrde da će Superliga osnažiti moć i bogatstvo elitnih klubova i naštetiti nogometu kao igri.

"Pozdravljam sinoćnju odluku. To je prava odluka za nogometne navijače, klubove i zajednice diljem zemlje. Moramo nastaviti štititi našu dragocjenu igru", rekao je Johnson.

U zajedničkom priopćenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera je navedeno da "unatoč objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Europske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu",

Ti klubovi su također istaknuli da će, "s obzirom na aktualnu situaciju, razmisliti o najadekvatnijim koracima kako bi smo remodelirali ovaj naš projekt, uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo te potenciramo isplate solidarnosti čitavoj nogometnoj zajednici".

Predsjednik Superlige Florentino Perez, čelni čovjek Real Madrida, je rekao da je "cilj našeg prijedloga dopustiti sportu da evoluira na način da generira prihode i stabilnost čitavoj nogometnoj piramidi, i tako pomogne nadići financijske poteškoće s kojima se suočava čitava nogometna zajednica zbog pandemije koronavirusa".

"Također bi odredili i solidarne isplate, osjetno veće, svim sudionicima nogometa", rekao je Perez.

Najava osnivanja Superlige je izazvala protivljenje europske i svjetske krovne organizacije UEFA-e i FIFA-e. UEFA je zatim predstavila novi format Lige prvaka od 2024. godine koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, no koji nije radikalan poput Superlige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 18:38