COP26 U GLASGOWU

Boris Johnson pozvao države sudionice da pokažu hrabrost, a aktivisti marširali gradom

Stotine aktivista iz cijelog svijeta marširalo je na mjestu održavanja skupa COP26 u Glasgowu. Pjevali su i skandirali.

Aktivisti tijekom marša.

 Andy Buchanan/Afp/Profimedia

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u petak nacije na klimatskoj konferenciji u Glasgowu da pokažu hrabrost, dok je predsjednik skupa rekao da se nada da će kasnije tijekom dana biti usvojen sporazum, javljaju svjetske agencije.

Zemlje trebaju imati hrabrosti i uvjerenja da se dogovore o nacrtu sporazuma UN-ove klimatske konferencije u Glasgowu, rekao je Johnson.

image

Aktivisti tijekom marša.

Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

"Ono što govorim svjetskim čelnicima prilikom svih razgovora: sad je trenutak. Recite svom pregovaračkom timu koliko je ovo važno, recite im da imate uvjerenja i hrabrosti složiti se i donijeti tu odluku", rekao je Johnson u emitiranom videozapisu.

Predsjednik COP26 Alok Sharma rekao je kako se nada "usvajanju (sporazuma) večeras".

Stotine aktivista iz cijelog svijeta marširalo je na mjestu održavanja skupa COP26 u Glasgowu. Pjevali su i skandirali dok su se probijali kroz plavu zonu samita.

image

Aktivisti tijekom marša.

Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

Nosili su transparente i crvene vrpce koje predstavljaju crvene linije koje su prešli pregovarači. Policija je udaljila dvije osobe koje su pokušale probiti ogradu na mjestu događanja COP26.

Ranije je nekoliko globalnih skupina civilnog društva izašlo na pozornicu na klimatskom samitu na "narodnoj plenarnoj sjednici".

Nakon marša na skupu, aktivisti su se pridružili skupu koji su organizirali Fridays for Future, Extinction Rebellion i druge skupine.

image

Aktivisti tijekom marša.

Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

Mary Church, iz skupine Friends of the Earth Scotland, rekla je da se susretom želi izraziti "duboka frustracija" klimatskim samitom.

"Sve se više približavamo dostizanju kritičnog praga od 1,5 Celzijeva stupnja...Klimatske promjene već utječu i prijete milijardama života", rekla je Church.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:48