POSLALI I POVELJU

Boris Johnson proglašen kozakom, nadjenuto mu je i novo ime - u skladu s frizurom

Premijeru Velike Britanije tom je prigodom nadjenuto kozačko ime Boris Čuprin, s obzirom na to da na ukrajinskom ‘čub‘ znači kosa

Boris Johnson

 Dan Kitwood/Afp

Kozačka zajednica u ukrajinskome gradu Černjigovu odlučila je britanskog premijera Borisa Johnsona proglasiti kozakom, objavilo je na svojoj internetskoj stranici černjigovsko izdanje ukrajinske medijske kuće 'Suspiljne' (Javno).

Premijeru Velike Britanije tom je prigodom nadjenuto kozačko ime Boris Čuprin, s obzirom na to da na ukrajinskom 'čub' znači kosa.

"Odluku o primanju Johnsona u kozačke redove potvrdila je i kozačka zajednica pri Jekaterininoj crkvi u Černjigovu. Povelja koja to dokazuje poslana je u London", stoji u priopćenju koje prenosi agencija RIA Novosti.

U objavi se dodaje da su u povodu ove odluke kijevski umetnici Darja Dobrjakova i Jurij Kutilov "Borisa Johnsona naslikali kao kozaka-mamaja", ukrajinskoga narodnog junaka, jednog od likova u tradicionalnome ukrajinskom putujućem kazalištu lutaka.

Ističe se i da Johnson nije prvi kozak stranac. Naime, ranije je kozakom proglašen i utemeljitelj flote Sjedinjenih Američkih Država Paul Jones, kojemu je nadjenuto ime Pavel Jones.

Preksinoć su članovi britanske vladajuće konzervativne stranke ponovno izglasali povjerenje Borisu Johnsonu, što znači da ostaje na čelu britanske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:37