RASPADANJE UK

Boris Johnson protiv novog referenduma: Škotska se neće smjeti izjasniti o neovisnosti

Korona je pomogla stabilnosti kraljevstva, ali ostanak Škotske i Sjeverne Irske upitan je na dulji rok
Boris Johnson
 Charles Mcquillan/POOL/AFP

Boris Johnson jasno je dao do znanja da neće odobriti drugi škotski referendum o neovisnosti, čak i ako Škotska nacionalna stranka (SNP) osvoji većinu na izborima u Holyrood (lokalni škotski parlament) u svibnju. Kao argument je ovaj put naveo da bi to bilo "neodgovorno u doba pandemije".

Britanski premijer u nedjelju je sudjelovao u radu konferencije Konzervativne stranke u Škotskoj odakle je poslao svoju poruku. Britanski dnevni list Telegraph, blizak konzervativcima (u tim je novinama radio Johnson), objavio je da je riječ o jednom od poteza kojima vlada u Londonu nastoji onemogućiti i samu pomisao Škotske na mogućnost odcjepljenja od Ujedinjene Kraljevine koji nazivaju "Scexit".

Kako u sljedećim mjesecima, tako i u sljedećim godinama. Škotska je organizirala referendum o samostalnosti 2014. godine na kojem je premoćna većina, 55,3 posto biračkog tijela odlučilo da treba ostati u Ujedinjenoj Kraljevini. No, jedan od ključnih argumenata kojima je London vodio kampanju glasio je: "U EU možete samo kao dio Kraljevine".

Tanka podrška

U SNP-u, ali i mnogim stručnim analitičkim krugovima, navode da je ta poruka odigrala ključnu ulogu u odluci biračkog tijela. Koje je većinom sklono ostanku u EU.

Što je potvrdio referendum koji je 2016. godine organizirala britanska vlada o ostanku ili izlasku iz Unije. Za Brexit je tada glasalo 51,89 posto biračkog tijela u cijeloj Ujedinjenoj Kraljevini, ali je situacija u Škotskoj bila više nego jasna: za ostanak u EU glasalo je 62 posto izašlih na birališta. I to je od tog trenutka ključni argument na koji se poziva Nicola Sturgeon, čelnica SNP-a i škotska premijerka.

Ankete od sredine 2020. godine potvrđuju da je tanka, ali rastuća većina za izlazak iz Ujedinjene Kraljevine. Pa se vlada tako i ponaša, uz škotsku zastavu, zastava EU neprestano je istaknuta na zgradama lokalne vlade, no ne i britanska zastava. Krajem veljače su poručili da će britanska zastava biti izvješena samo na "posebne datume i prilike". London je po tom pitanju pokazao odlučnost i jedinstvo jer ni oporbeni laburisti nisu skloni novom referendumu. Vlada Borisa Johnsona nakanila je pokazati Škotskoj da joj je na srcu i planira ulaganja u transport i infrastrukturu u toj sastavnici Kraljevine i to zaobilazeći vladu u Edinburghu. Planira se formiranje "trgovinskog i investicijskog središta" u Edinburghu u kojem bi radilo 60 ljudi od sljedeće godine.

Uz to, vlada će nastaviti svoju kampanju u kojoj će stalno isticati da SNP nije ponudila precizan odgovor što će neovisnost podrazumijevati za škotske umirovljenike, granicu između Škotske i Engleske i škotsku valutu. Škotska, ako se i osamostali, neće biti automatski primljena u članstvo EU nego mora proći proces pristupanja. Što je krunski argument vlade Kraljevine Španjolske kad je riječ o Kataloniji i njezinim zahtjevima za neovisnošću. Dakle, Edinburgh bi u to slučaju trebao uvesti i vlastitu valutu do trenutka ulaska u EU i zatim u eurozonu.

Što je vrlo mudar potez Londona jer su Škoti navikli na funtu i jedan od argumenata Londona 2014. godine bio je da više neće smjeti koristiti funtu. No, s druge strane je trenutačna situacija u odnosima Ujedinjene Kraljevine i EU. Prve su informacije pokazale da je nakon što je Otok postao "treća zemlja" te je na snagu stupio novi trgovinski sporazum došlo do pada izvoza iz Britanije u EU za 40%. Što će biti jedan od argumenata koji će premijerka Sturgeon koristiti u svojim predizbornim nastupima gradeći platformu za referendumsku kampanju. Situacija je u ovom trenutku jasna. London odbacuje bilo kakvu mogućnost novog referenduma, "ne u ovoj generaciji", kako se navodilo. Jer bi bilo kakva naznaka osamostaljenja Škotske bila završni udarac teoriji formiranja "globalne Velike Britanije".

Škotska ima malo stanovnika, ali stratešku poziciju na sjeveru zemlje, gdje su luke u kojima su britanske podmornice naoružane nuklearnim projektilima. Tu su i naftni izvori, iako su sve manje važni, ali i dalje donose energetsku sigurnost.

Novi sukob s EU

No, postoji još jedan iznimno važan element. Ako Škotska, koja je teritorijalno vezana za Englesku, okrene leđa zajedničkoj kruni, bit će gotovo nemoguće zaustaviti takav razvoj stanja u Sjevernoj Irskoj koja je odijeljena morem, a kopneno povezana s Republikom Irskom. I koja je također većinski glasala za ostanak u EU. A upravo je Sjeverna Irska kamen spoticanja u odnosima EU i Londona zbog pitanja granične kontrole i protokola koji se odnosi na Belfast. Velika Britanija je najavila da će jednostrano proglasiti produljenje prijelaznog razdoblja kako bi poslovna zajednica mogla mirnije obaviti tranziciju, što je izazvalo novi bijes Bruxellesa. I najave pravnih koraka jer London krši sporazum.

U Sjevernoj Irskoj također jača interes za povratak u članstvo EU, što bi njima bilo znato lakše jer bi ujedinjenjem s Dublinom automatski postali članica i preuzeli euro. Upravo je porast takvog raspoloženja utjecao na unionističke pokrete da najave kako smatraju da više nisu obvezani pridržavati se Sporazuma na Veliki Petak kojim je 1998. prekinuto nasilje. Što je vrlo opasno stajalište. Pro-EU strana u Belfastu ima u rukama snažan argument jer dosad nisu imali referendum. U kojem bi pitanje glasilo jeste li za ujedinjenje s Republikom Irskom. A to bi London puno teže mogao zabraniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:03