BOMBASTIČNI GOVOR

Boris Johnson se nazvao ‘raketnim boosterom‘ pa jednom usporedbom dao naslutiti da ovo nije njegov kraj

U oproštajnom govoru je podržao svoju nasljednicu, ministricu vanjskih poslova Liz Truss

Boris Johnson

 Daniel Leal/Afp

Usporedivši se s raketnim boosterom koji je ispunio svoju zadaću, Boris Johnson oprostio se u utorak od svojeg ureda i rezidencije u Ulici Downing, a u pogledu svojih planova za budućnost rekao je da se vraća mirnijem životu.

U tipično bombastičnom govoru, premijer u odlasku otvoreno se obrušio na one zastupnike svoje Konzervativne stranke koje okrivljuje da su ga prisilili na ostavku, i, ne bi li dokazao da su u krivu, naveo niz stvari koje smatra svojim političkim uspjesima.

Referirao se i na klasike, usporedivši se s Cincinatom, rimskim diktatorom koji je, unatoč poodmakloj dobi, ostavio svoju malenu farmu da bi preuzeo vodstvo nad rimskom državom i borio se protiv invazije.

Cincinat se vratio na svoju farmu, ali legenda kaže da su ga pozvali i drugi put da pomogne u još jednoj krizi, potaknuvši neke da se pitaju namjerava li se i Johnson (58) vratiti.

"Dopustite mi da kažem da sam ja sada poput jednog od onih raketnih boostera koji je ispunio svoju funkciju i sada ću se mirno vratiti u atmosferu i neprimjetno pasti u nekom zabačenom i slabo poznatom kutu Pacifika", rekao je Johnson stojeći ispred ulaza u svoj ured, u Ulici Downing 10.

"Poput Cincinata, vraćam se svojem plugu".

Johnson je u srpnju, nakon tri godine na dužnosti, bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što ga je napustilo više ministara i drugih bliskih suradnika predvođenih ministrom financija Rishijem Sunakom zbog niza vladinih skandala.

Za sada se ne zna što će dalje, no nikada nije bio daleko od očiju javnosti.

Podržao je svoju nasljednicu, ministricu vanjskih poslova Liz Truss, a izvor koji je s njime usko surađivao godinama rekao je da joj neće praviti probleme u parlamentu.

Povratak?

Njegovi najbliži suradnici rekli su da više neće biti "javna imovina", sugerirajući da će se povući iz medijskog cirkusa koji ga je pratio desetljećima.

Ali će sigurno željeti zarađivati, rekao je izvor koji je s njime surađivao, i najvjerojatnije će se vratiti unosnom pisanju kolumni za novine, a mogao bi potražiti i mjesto u odboru neke investicijske tvrtke.

Nastavit će pomagati Ukrajini, a mogao bi i završiti knjigu o Shakespeareu koja je trebala biti objavljena 2016. godine.

No za većinu komentatora veliko pitanje je hoće li se pokušati vratiti kao premijer, što mnogi od njega očekuju jer je još kao dijete govorio da želi biti "kralj svijeta", po jednom njegovom biografu.

Odgovor na to pitanje još se ne zna, a jedan izvor rekao da je to nije vjerojatno. Popularnost mu je jako pala i ankete sugeriraju da većina birača smatra da nije bio dobar premijer.

No Edward Lister, njegov dugogodišnji bliski savjetnik i šef ureda 2020./21., smatra da ga se ne bi trebalo otpisati.

"Pa, možda u budućnosti, nikada ne bih rekao nikada kad je Boris Johnson u pitanju, sve je moguće", rekao je u nedjelju za Sky News, upitan hoće li se Johnson vratiti.

"On će sve pratiti i ako se u budućnosti nešto dogodi (...), onda je sve moguće. Ne želim prognozirati; kažem samo da ga ja ne bih nikada otpisao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 18:52