POD PRITISKOM

Boris najavio izlazak iz lockdowna pa odmah upozorio da stroge mjere ostaju na snazi do Uskrsa

Moramo odolijevati virusu dok nas testiranje i cjepiva ne spase i smanje potrebu za ograničenjima, kaže britanski premijer
Boris Johnson
 AFP PHOTO/Jessica Taylor /UK Parliament

Britanski premijer Boris Johnson iznio je u ponedjeljak nove mjere koje će zamijeniti zatvaranje zbog covida-19 u Engleskoj 2. prosinca, osnažujući prijašnji regionalni pristup kako bi se pokušalo ponovno otvoriti poduzeća tamo gdje je stopa zaraze niža.

Nešto više od dva tjedna nakon što je uveo zatvaranje u Engleskoj kako bi pokušao smanjiti rast broja slučajeva zaraze, Johnson je rekao da je ta mjera smanjila stopu zaraze i da će biti ublažena 2. prosinca kao što je i obećano.

On je također pod pritiskom zastupnika iz svoje Konzervativne stranke da ukine zatvaranje i mnogi su prijetili da će glasati protiv bilo kakvih novih restrikcija koje budu smatrali previše štetnima za gospodarstvo ako ne bude dokaza da one učinkovito suzbijaju širenje zaraze.

"Vraćamo se natrag... na regionalni pristup", rekao je on u virtualnom obraćanju parlamentu iz svog doma gdje je u samoizolaciji.

Pokušavajući ublažiti zabrinutost skeptika u redovima svoje stranke, Johnson je rekao da će mjere trajati do kraja ožujka.

"Ovo će biti teška zima, Božić ne može biti normalan i daleko je do proljeća. Ali prošli smo kritičnu točku i izlaz je na vidiku", ocijenio je.

"Moramo odolijevati virusu dok nas testiranje i cjepiva ne spase i smanje potrebu za ograničenjima."

Nakon njegove izjave, dok je odgovarao na pitanja zastupnika, video veza se prekinula i morao je preuzeti ministar zdravstva Matt Hancock.

Ali poruka stranci je jasna: apel da glasa za nove mjere idući tjedan kako bi osigurali da bolnice izdrže zimu kada se poveća broj zaraženih.

Zahtjev za ostankom kod kuće prestat će vrijediti, a putovanja će biti dopuštena ovisno o regionalnim smjernicama.

Teretane, trgovine, zabavni centri ponovno će moći biti otvoreni.

Bogoslužja, vjenčanja i sportovi na otvorenom mogu se ponovno održavati.

Promijenit će se i pravila o radnom vremenu pubova, restorana i barova, tako da će "zadnje narudžbe" biti u 22 sata, a zatvarat će se u 23 sata, naravno ovisno o stopi zaraze na tom području. Ranije je policijski sat počinjao u 22 sata.

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je 15.450 novih slučajeva covida-19 u ponedjeljak pa je ukupan broj u zadnjih sedam dana 40.504, što predstavlja pad od 23 posto u usporedbi s prethodnim sedmodnevnim razdobljem.

U ponedjeljak je zabilježeno i 206 umrlih od posljedica covida-19, pokazuju vladini podaci. Ukupan sedmodnevni broj smrti, 3084, porastao je za šest posto.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći broj umrlih od tog virusa u Europi.

Britanija je na putu da do proljeća ima široko dostupna cjepiva protiv covida-19 nakon što je cjepivo koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca pokazalo u ispitivanjima da je do 90 posto učinkovito, rekao je u ponedjeljak Reutersu čelnik sveučilišnog Instituta Jenner.

Britanija je osigurala 100 millijuna doza cjepiva AstraZenece, 40 milijuna doza Pfizerovog cjepiva i pet milijuna Moderninog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:04