NEPOUZDANI PODACI

Boris širi histeriju bez osnove? Znanstvenici iznenađeni tvrdnjama o ‘smrtonosnijem‘ soju korone

Britanski premijer je izašao s tezom o 30 posto više umrlih od novog soja, ali znanstvenici to ozbiljno dovode u pitanje
 Leon Neal/POOL/AFP

Britanski zdravstveni stručnjaci u subotu su rekli da su iznenađeni tvrdnjom premijera Borisa Johnsona da bi mutacija virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji mogla biti smrtonosnija u odnosu na izvorni virus.

Još uvijek nije u potpunosti sigurno da je nova varijanta koronavirusa povezana s višom stopom smrtnosti u odnosu na izvornu, rekla je BBC-ju Yvonne Doyle, direktorica izvršne agencije Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Velike Britanije koja djeluje pod nazivom Narodno zdravlje Engleske.

"Postoje neki dokazi, no oni su preuranjeni. Riječ je o malom broju slučajeva i prerano je govoriti o tomu kako će se stvari razvijati", rekla je Doyle, aludirajući na aktualne znanstvene studije.

Član britanskoga stručnog panela SAGE Mike Tildesley složio se s njom i smatra da je prerano sa sigurnošću govoriti o povećanoj smrtnosti od nove varijante koronavirusa. Za BBC je kazao da je "iznenađen" Johnsonovom izjavom.

"Želio bih pričekati još tjedan ili dva, a za to vrijeme ćemo pratiti razvoj događaja, prije nego što doneseno čvrste zaključke", istaknuo je Tildesley.

Broj smrtnih slučajeva blago se povećao - 10 na 13 pacijenata na njih 1000, kazao je Tildesley, upozorivši da se podatak temelji "na relativno malome broju podataka".

Johnson je novinarima u petak navečer rekao da postoje dokazi po kojima je britanska varijanta virusa, poznata i pod nazivom B117, smrtonosnija od one koja je do sada prevladavala.

Znanstvenici se slažu da je ovaj soj zarazniji, no dosad visoki britanski dužnosnici nisu javno upozorili da bi on mogao biti i smrtonosniji.

Kako piše BBC, skupina znanstvenika koji savjetuju britanskog premijera izašla je s podacima za koje i oni sami, kao i ministar zdravstva Matt Hancock, otvoreno tvrde da su krajnje nepouzdani. Tvrde da postoji 'realna mogućnost' da je novi soj smrtonosniji, ali da je to 'daleko od sigurnog'.

Glavni vladin znanstveni savjetnik Sir Patrick Vallance podatke na temelju kojih se došlo do zaključka opisao je kao 'nedovoljno jake'.

- Htio bih istaknuti da je ogromna nepouzdanost ovih brojki i trebamo još raditi da dobijemo precizan izračun, ali očito podaci predstavljaju zabrinutost, izjavio je Vallance.

I prijašnje teze o većoj zaraznosti, za koju Johnsonovi savjetnici tvrde da je 30 do 70 posto veća od prethodnih sojeva, nailazile su na osporavanja dijela znanstvene zajednice.

U slučaju da se u konačnici ispostavi da spomenuti soj nije smrtonosniji, za britanske vlasti ostaju dva druga soja, 'južnoafrički' i 'brazilski', za koje tvrde da bi možda mogli manje podložni djelovanju cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 04:15