UOČI DANA POBJEDE

Boris Tadić: Srbija sutra tuguje zbog Oluje. Odajte počast nevinim žrtvama

Srpski je predsjednik ocijenio da je 'pravedno što su ratni zločinci, odgovorni za zločine u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja, pred haškim sudom'
 AFP

ZAGREB/BEOGRAD - Srpski predsjednik Boris Tadić izjavio je povodom hrvatskog Dana pobjede i 16. godišnjice akcije Oluja, koji će se obilježiti u petak, kako 'Srbija sutra tuguje', javlja B92.net.

Tadić je istaknuo 4. kolovoza kao dan na koji će cijela Srbija tugovati i prisjećati se te odavati počasti svim nevinim žrtvama.

Također, ocijenio je da je 'pravedno što su ratni zločinci, odgovorni za zločine u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja, pred haškim sudom'.

Dodao je kako je suradnja s Haagom bila na prvom mjestu te da je to bila najveća moralna obaveza svih zemalja s prostora bivše SFRJ gdje su se tijekom 1990-ih vodili teški ratni sukobi .

Međutim, Tadić je istaknuo kako je potrebno otkriti sudbinu nestalih Srba i riješiti probleme koje ima većina obitelji pri povratku u Hrvatsku.

- Ti problemi su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene mirovine, konvalidacija radnog staža, kao i problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobivenih stanova i problemi vezani za dobivanje državljanstva i za ekonomsku održivost povratka - naveo je Tadić u priopćenju.

Na kraju je najavio i kako će u četvrtak, 4. kolovoza sudjelovati u okupljanju u čast žrtvama akcije "Oluja" u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:53