BRITANSKI PREMIJER

BORISA JOHNSONA NE NAPUŠTA OPTIMIZAM 'Sporazum s Bruxellesom i dalje je moguć, idućih nekoliko dana će biti ključno'

 
Boris Johnson
 REUTERS

Boris Johnson rekao je u nedjelju da će nekoliko narednih dana biti ključno za mogućnost sklapanja novog sporazuma o Brexitu te je dodao kako je sporazum s Europskom unijom i dalje moguć.

Johnson je obećao napustiti EU sa sporazumom ili bez njega 31. listopada, iako je britanski parlament usvojio zakon koji ga prisiljava da zatraži odgodu Brexita, ako ne postigne sporazum do 19. listopada.

Britanski premijer putuje u Luksemburg u ponedjeljak, kako bi se susreo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Johnson će Junckeru "razjasniti da će odbiti produženje Brexita, ako mu to bude ponuđeno", kazao je anonimni izvor iz britanske vlade za dpa.

"Ako možemo postići dovoljno napretka u narednih nekoliko dana, planiram otići na ključni summit 17. listopada i finalizirati sporazum koji će zaštititi interese biznisa i građana s obje strane Kanala (La Manche) i s obje strane granice u Irskoj", napisao je Johnson u Daily Telegraphu.

"Također, strastveno vjerujem da to možemo ostvariti i vjerujem da je takav sporazum u interesu, ne samo Ujedinjenog Kraljevstva, nego i u interesu naših europskih prijatelja", dodao je Johnson.

Johnson i njegovi ministri, proteklih nekoliko dana, govore o napretku u pregovorima s Bruxellesom, ali druga je strana uvijek zvučala manje optimistično, ističući da Velika Britanija treba doći s novim prijedlozima.

"Nemamo naznaku rješenja", rekao je diplomat EU-a, koji je želio ostati anoniman, za dpa u nedjelju.

Johnson želi sklopiti prerađeni sporazum na summitu europskih vođa 17.-18. listopada.

Budućnost kopnene granice između, članice EU-a, Irske i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva, središnja je točka neslaganja između Johnsona i EU-a, ali i između Johnsona i britanskog parlamenta.

Johnson, koji je premijer od srpnja, zauzeo je oštriji stav od prethodnice Therese May te ističe da se Velika Britanija priprema za Brexit bez sporazuma.

"To nije i nikada nije bio ishod koji želim, ali naše pripreme su sada jako opsežne", napisao je Johnson.

"Da, možda postoje teškoće pred nama, ali sve ćemo ih nadvladati", stoji u tekstu koji je Johnson napisao za Daily Telegraph.

Johnson je u tom članku kritizirao parlament zbog otežavanja njegove pregovaračke pozicije donošenjem zakona o produženju brexita.

"Učinak (zakona) je potpuno u suprotnosti s britanskim interesima, zato što je u najmanju ruku dao dojam našim partnerima da Velika Britanija više nije potpuno u mogućnosti ili nije potpuno odlučna napustiti 31. listopada", napisao je.

"Ako je do sada ostavljen takav dojam, on je pogrešan", zaključuje britanski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2021 13:40