NEIZVJESNOST U BUGARSKOJ

Borisov je relativni pobjednik izbora, ali ga čekaju teški pregovori: ‘Predlažem vladu stručnjaka‘

Proeuropska vladajuća stranka GERB prema izlaznoj anketi Gallupa može računati na 25 posto glasova birača
Bojko Borisov
 Handout/GERB Party Press Office/AFP

Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je u ponedjeljak formiranje višestranačke vlade stručnjaka nakon parlamentarnih izbora na kojima njegova stranka GERB vodi prema izlaznim anketama, ali ne osvaja apsolutnu većinu.

"Predlažem mir - iskoristimo stručnjake i do prosinca preuzmimo odgovornost za borbu s pandemijom kako bi se ponovno moglo napredovati", rekao je Borisov u ponedjeljak. Nije naveo imena potencijalnih stručnjaka u takvoj vladi.

Borisovljeva proeuropska vladajuća stranka GERB prema izlaznoj anketi Gallupa može računati na 25 posto glasova birača u najsiromašnijoj članici Europske unije.

Očekuje se da će još šest stranaka uz GERB, uključujući tri prosvjedne, osvojiti mjesta u parlamentu.

Borisov se u videu na Facebooku obratio prosvjednim strankama. "Nemate stručnjaka, nemate ljudi, trebate učiti, ali mi imamo ogroman potencijal", rekao je dugogodišnji bugarski premijer.

Bugari su u nedjelju birali 240 zastupnika Nacionalne skupštine u Sofiji. Odaziv birača bio je oko 48 posto prema podacima Gallupa Internationala.

Borisova čekaju teški koalicijski pregovori kako bi osigurao novi četverogodišnji mandat, a opcije za formiranje koalicije komplicira pojava populističke stranke "Postoji takav narod" popularnog televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trifonova koja je prema Gallupovoj anketi na drugom mjestu sa 17,1 posto osvojenih glasova.

Prema anketi koju je proveo Alpha Research, oporbeni socijalisti su drugi sa 17,6 posto osvojenih glasova, a Trifonov treći s 15,2 posto.

Trifonov (54), čiji su koncerti s domoljubnim pjesmama privukli tisuće ljudi, odbacio je mogućnost koalicije s GERB-om i socijalistima.

Parlamentarni izbori u nedjelju provedeni su uz zdravstvene propise, uključujući mobilne glasačke kutije za ljude u karanteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:26