NAJAVIO SPEKTAKL

Borisov najbliži suradnik u osvetničkoj misiji: ‘Objavit ću jedini preostali primjerak krucijalnog covid dokumenta‘

Cummings iznosi optužbe kako se britanska vlada krajnje neodgovorno nosila s krizom, a tvrdi da ima jedini primjerak tajne strategije
Dominic Cummings
 Tolga Akmen/AFP

Do prošle godine jedan od najbližih suradnika britanskog premijera Borisa Johnsona, Dominic Cummings, sada prijeti da će mu ozbiljno naštetiti objavom tajnih dokumenata o nacionalnoj strategiji borbe protiv koronavirusa.

Tvrdi, štoviše, kako ima jedini preostali primjerak krucijalnog dokumenta na temelju kojeg je Johnsonova administracija uvela "lockdown" u Veliku Britaniju.

Cummings je bio Johnsonov politički guru i bliski suradnik, no odbačen je prošle godine u bespoštednoj igri prijestolja, objašnjava Sky News dodajući kako je povrijeđeni političar najavio pravi show prilikom svog izlaganja pred parlamentarnim zastupnicima.

Sve to događa se dok se britanska vlada nalazi na udaru kritika iz tabora zagovornika lockdowna kako se presporo nosi s indijskim sojem virusa, primjerice - ne brani letove iz Indije.

On bi idućeg tjedna trebao dati svoj iskaz pred jednim parlamentarnim odborom o tome kako se vlada nosila s pandemijom dok je on još bio u krugu Borisovih suradnika. Torijevci već vjeruju kako bi njegov iskaz mogao biti odmazda za optužbe kako je upravo on u javnost pustio informacije o detaljima skupocjene obnove Johnsonove premijerske rezidencije.

Na svom blogu prošlog mjeseca britanskog je premijera optužio da je "pao ispod svakog standarda kompetencije i integriteta koji nacija zaslužuje". Na svom Twitteru zaprijetio je pak objavom tajnog dokumenta. Dokument je čak ponudio na aukciju, no tu je objavu izbrisao nakon 45 minuta, rekavši kako nije mislio ozbiljno.

Ipak, mnogi u redovima Johnsonovih torijevaca strahuju da bi objava dokumenta mogla nanijeti štetu stranci, vladi i premijeru. Drugi misle da dokument nije autentičan.

Sky ističe kako je prijetnja samo jedna od najmanje 25 objava koje je Cummings postavio na Twitter u samo 24 sata, a većina ih se odnosi na kritike Johnsonove covid strategije. Među njima su i optužbe na račun "pseudo-lockdowna", odnosno, neuspjeha te mjere u borbi protiv pandemije.

Iz premijerova ureda rekli su kako zasad ne žele "špekulirati koje informacije će pojedinci objaviti ili neće objaviti pred odborima koji istražuju ovu temu".

Cummingsov tok misli teško je pratiti, britansku je vladu optužio za niz propusta, od lockdowna do cijepljenja, a ustvrdio je i kako je Johnsonov ured svjesno prikrivao činjenice tijekom borbe protiv virusa.

- Jedna od najvažnijih i neoborivih činjenica tijekom pandemije je da je tajnost u velikoj mjeri doprinijela pandemijskoj katastrofi - rekao je pitavši se zašto se ministri sada opet priklanjajju toj opciji i skrivaju podatke o planu cijepljenja, piše Sky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:12