KOBNI GUBITAK PODRŠKE

Borisov početak kraja? Johnsonu bi bilo dobro da se sjeti primjera Margaret Thatcher iz 1990.

Premijer je trenutno duboko politički ranjen. Osim gubitka povjerenja unutar vlastite stranke, gubi i povjerenje javnosti

Boris Johnson

 Leon Neal/Afp

Boris Johnson preživio je glasanje o nepovjerenju. Ali izgubio je podršku 148 torijevaca. Premijer je sa 63 glasa razlike izbjegao uklanjanje s dužnosti.

Rezultat glasanja koje se održalo u ponedjeljak navečer gori je od onoga što je postigla Theresa May, njegova prethodnica. Za nju je glasanje o nepovjerenju pokrenuto 2018., a ona ga je pobijedila s 200 glasova prema 117. Unatoč tome napustila je poziciju unutar sedam mjeseci. Johnsonu se suprotstavio isti udio njegovih zastupnika kao i Margaret Thatcher 1990. Ona je dala ostavku dva dana nakon što se njezin kabinet okrenuo protiv nje. No, kod Johnsona naznaka da će dati ostavku ne postoji.

Mnogi se pitaju kako Johnson ima obraza ostati na poziciji. Glasanju o nepovjerenju prethodila je afera Partygate. Istraga o 14 okupljanja državne službenice Sue Gray te policijska istraga Scotland Yarda razotkrile su kršenje pravila okupljanja tijekom lockdowna u vrijeme najveće krize zbog koronavirusa. "Neuspjeh vodstva", pisala je Gray u svojem izvješću komentirajući državne službenike koji su se zabavljali u Downing Streetu.

Duboke podjele torijevaca

Glasanje je pokrenuto nakon što je više od 54 zastupnika ili 15 posto parlamentarne stranke poslalo pisma Sir Grahamu Bradyju, predsjedniku Odbora 1922., čime je prijeđen prag potreban za izazivanje vodstva. Premijer je zahvaljujući 211 glasova uspio zadržati svoju poziciju. No, "bratstvo" konzervativaca moglo bi ih skupo stajati na sljedećim parlamentarnim izborima pred oporbenim laburistima. Glasanje je razotkrilo duboke podjele unutar Konzervativne stranke, koje će nastaviti predstavljati prijetnju njegovoj vladi i pokušajima da vodi stranku na sljedećim izborima. S manjkom podrške, premijer ostaje paraliziran u provođenju predviđenih reformi.

Johnson je zapravo duboko politički ranjen. Osim gubitka povjerenja unutar vlastite stranke, gubi i povjerenje javnosti. Njegovo tvrdoglavo odupiranje rezignaciji i neprestane poruke "da to ostavimo iza sebe" i "nastavimo s dnevnim redom" guraju stranačke probleme pod tepih i izazivaju nepovjerenje. U očima političkih analitičara i Johnsonovih kritičara, ovo se ponašanje očitava kao nepoštovanje šire javnosti koja je pretrpjela žrtvu tijekom pandemije. Ankete YouGova pokazuje da 68 posto javnosti smatra da Johnson ne vodi zemlju dobro, a 26 posto je na njegovoj strani. Kod konzervativnih birača postotak je malo niži te njih 54 posto smatra da bi premijer trebao ostati, za razliku od njih 36 posto koji smatraju da treba podnijeti ostavku.

Premijer je u ponedjeljak tvrdio da je dobio "odlučujuće" i "uvjerljivo" glasanje o povjerenju. Johnson je izjavio da će njegova pobjeda omogućiti da se "usredotoči se na stvari koje su ljudima stvarno važne".

"Mislim da je ovo jako dobar rezultat za politiku i za državu. Zahvalan sam kolegama na podršci koju su mi pružili. Ono što sada trebamo učiniti jest udružiti se kao vlada i kao stranka", rekao je.

No, skladnost torijevaca daleko je od stvarnosti i pobunjenici su se zakleli da će se izboriti za novog vođu. Niz konzervativnih zastupnika pozvalo je Johnsona na ostavku, uključujući Jeremyja Hunta, bivšeg ministra vanjskih poslova i Johnsonova suparnika na izborima 2019. Ubrzo nakon što je najavljen izazov za vodstvo, Hunt je upozorio da će torijevci izgubiti sljedeće izbore ako Johnson ostane na toj funkciji. Hunt je izjavio da se stranka treba "promijeniti ili izgubiti". Premijer je izgubio potporu četvorice od šest škotskih torijevskih zastupnika, uključujući lidera škotskih torijevaca Douglasa Rossa, koji je podržao njegovu kandidaturu 2019. Škotski torijevac John Lamont povukao se s pozicije pomoćnika trenutne ministrice vanjskih poslova Liz Truss, pristaše premijera.

'Groteskno glasanje'

Ministar okoliša George Eustice izjavio je za LBC da će Johnsonu trebati mnogo truda da "popravi stvari" ako želi i dalje obnašati dužnost. Sir Keir Starmer, čelnik laburista, rekao je da je "groteskno" da je "podijeljena" Konzervativna stranka održala glasovanje za vodstvo odmah nakon kraljičina platinastog jubileja. Rekao je da će laburisti "okončati farsu koju gledamo posljednjih mjeseci" i "vratiti Britaniju na pravi put". Lider liberalnih demokrata Sir Ed Davey rekao je: "Konzervativni zastupnici sada su u potpunosti odgovorni za ponašanje premijera. Tijesno su izglasali da prekršitelj zakona i lažac ostane na broju 10."

Ministri iz kabineta očekuju da će Johnson sada izvršiti reorganizaciju kako bi ponovno uspostavio disciplinu. Prema parlamentarnim pravilima, Johnson je siguran od pokretanja novog glasanja o nepovjerenju u sljedećih godinu dana. Međutim, pravila se mogu izmijeniti. Bivša premijerka Theresa May bila je prisiljena napustiti dužnost nakon što joj je rečeno da će se pravila promijeniti kako bi se omogućilo još jedno glasanje, osim ako ne odstupi.

Johnson je izjavio Odboru konzervativnih zastupnika 1922., zaduženom za disciplinu stranke i pokretanje glasanja o nepovjerenju, da cijeni njihovu zabrinutost, ali je još uvijek u najboljoj poziciji da ih vodi na sljedećim izborima. "Ljudi u ovoj prostoriji (misleći na konzervativne zastupnike, op. a.) odnijeli su najveću izbornu pobjedu konzervativaca u posljednjih 40 godina pod mojim vodstvom, a ako ne vjerujete da se možemo izboriti iz sadašnje pozicije i ponovno pobijediti, onda niste pogledali moj politički skor ili skor ove stranke", ustvrdio je premijer.

Od 11 potencijalnih kandidata za vodstvo koje je YouGov u anketi propitao, najpopularniji je Ben Wallace, ministar obrane, koji je dobio 12 posto glasova. Truss je zauzela drugo mjesto s 11 posto, a Hunt treće s 10 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:53