USKORO BIVŠI

Borisova budućnost: Neće ostati gladan, pogledajte kolika je osnovna plaća u britanskom parlamentu

Neki britanski analitičari procjenjuju kako Johnsona ipak ne treba olako otpisati, te da tržište uvijek postoji za bivše premijere

Boris Johnson

 Andrew Parsons/Zuma Press/Profimedia/Andrew Parsons/Zuma Press/Profimedia

Jednom kada britanski premijer Boris Johnson napusti Downing Street 10 - bilo to već sljedećeg tjedna ukoliko ga članovi stranke prisile da imenuje tehničkog premijera, ili za nekoliko tjedana dok Konzervativna stranka ne odluči njegovog nasljednika - ostaje pitanje čime će se baviti i kako će zarađivati kao bivši premijer.

Iako se još stigne predomisliti, Johnson je već sad natuknuo da namjerava ostati zastupnik u parlamentu. Osnovna plaća zastupnika u parlamentu je 84.144 funte godišnje ili oko 747.000 kuna. Uz tu plaću, zastupnici imaju pravo i na naknadu za troškove ureda, plaće za svoje tajnike i osobne asistente, te za smještaj u Londonu ili u njihovoj izbornoj jedinici. Dodatnu naknadu za plaću mogao bi dobiti ukoliko će držati neku stranačku poziciju unutar parlamenta ili u budućoj vladi, što je izrazito malo vjerojatno u ovom trenutku.

Johnsonova prethodnica, Theresa May, ostala je zastupnica i nakon silaska s pozicije premijerke, te se ponovno kandidirala i bila je izabrana u svojoj izbornoj jedinici. Bivši konzervativni premijer John Major i laburist Gordon Brown odradili su svoj zastupnički mandat do kraja nakon ostavke, no nisu se ponovno kandidirali. Mayin prethodnik David Cameron ostao je u parlamentu još dva mjeseca nakon što je podnio ostavku zbog gubitka referenduma o Brexitu, dok je Tony Blair istovremeno s odlaskom iz vlade podnio ostavku i na mjesto zastupnika.

Neće u novinarstvo

Bivši premijeri tradicionalno nastavljaju svoju karijeru kao govornici, konzultanti i autori, no pitanje je koliko bi Johnson mogao biti "tražena roba" s obzirom na ukaljani ugled koji je i doveo do njegovog rušenja s vlasti.

Novinar BBC-a Tin Radovani tako vjeruje da je teško da će Johnson ikad ponovno dobiti priliku biti kolumnist Telegrapha - za što je nekad dobivao oko 275.000 funti godišnje - ili bilo kojeg drugog uglednog dnevnog lista, procjenjujući da su njegov sadašnji domet tabloidi. "Upitno je bi li mogao krenuti kao bivši premijeri po svijetu i držati govore, osnivati think-tankove, biti u međunarodnim tijelima", kazao je Radovani za N1.

No, neki britanski analitičari procjenjuju kako Johnsona ipak ne treba olako otpisati, te da tržište uvijek postoji za bivše premijere. "Kada se prašina smiri, karizma i fascinacija Borisom će ostati, sada možda i više nego ikad", kazao je za Times agent za talente Jonathan Shalit, koji vjeruje da će Johnson svojim prihodima kao bivši premijer zasjeniti sve svoje prethodnike. Po nekim procjenama, lako bi mogao zarađivati i preko tri milijuna funti godišnje.

Johnsonov biograf Andrew Gimson vjeruje da će se bivši novinar vratiti novinarstvu i držati javne govore, da će zaraditi mnogo novca, no da će se uvijek htjeti vratiti na broj 10. "Bio bih iznenađen ako misli da može provesti ostatak svojeg života bez da ponovno pokuša postati premijer", kazao je Gimson.

Bogatstvo Therese May

Johnsonova prethodnica May, iako nije bila osobito popularna premijerka i vlastita ju je stranka otjerala iz Downing Streeta, zaradila je oko 2,1 milijuna funti otkako je sišla s vlasti 2019. godine. Obišla je cijeli svijet i držala plaćene govore na brojnim mjestima, od Seula do Kopenhagena.

Johnson, čak i kada ne bi bio dobrodošao na tržištu plaćenih govornika, teško da će postati siromašan. Zajedno sa suprugom Carrie posjeduje kuću vrijednu 1,3 milijuna funti na jugoistoku Londona, koja se sada iznajmljuje za barem 10.000 funti godišnje. Posjeduje i petinu obiteljske farme u Somersetu, kao i luksuznu kuću u Oxfordshireu s teniskim terenom i bazenom, koja se iznajmljuje za 51.000 funti godišnje.

Dok je njegova politička i stranačka budućnost još uvijek pod velikim znakom pitanja, Johnson barem do daljnjega ne mora strahovati od nezaposlenosti ili siromaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:43