‘ČISTA PROPAGANDA‘

Borrell odbacio ruske tvrdnje: ‘Litva ne provodi svoje nacionalne sankcije, nego europske‘

Rusija je upozorila Litvu da će poduzeti određene mjere, ako pod hitno ne ukinu zabranu tranzita roba u Kalinjingrad

Josep Borrell

 Emmanuel Dunand/Afp

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku odbacio je u ponedjeljak ruske tvrdnje da Litva primjenjuje vlastite, nacionalne sankcije blokiranjem tranzita određenih roba do ruske enklave Kalinjingrad.

"To je čista propaganda. Litva ne poduzima i ne provodi svoje jednostrane nacionalne sankcije protiv Rusije, nego sankcije koje je uvela Europska unija", izjavio je Josep Borrell na konferenciji za novinare u Luxembourgu, nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Rusija je upozorila Litvu da će poduzeti određene mjere, ne navodeći kakve, kako bi zaštitila svoje nacionalne interese ako Litva pod hitno ne ukine zabranu tranzita roba u Kalinjingrad, rusku eksklavu koja nema kopnenu vezu s ostatkom Rusije i koja graniči s Litvom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu.

Borrell je rekao da je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis objasnio da njegova zemlja nije uvela nikakve nacionalne sankcije o zabrani tranzita određenih roba u Kalinjingrad nego samo provodi europske sankcije, prema smjernicama koje je dobila od Europske komisije.

Borrell je podsjetio da je Europska unija uvela zabranu tranzita preko svoga teritorija za određene robe i da Litva postupa u skladu s njima.

Rusija je pozvala litavskog izaslanika u Moskvi kako bi uložila prosvjed zbog zabrane tranzita određenih roba, a u Kremlju navode da je "situacija više nego ozbiljna".

"Ako se tranzit roba između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije preko Litve ubrzo ponovno ne uspostavi, Rusija zadržava pravo da poduzme korake za zaštitu svojih nacionalnih interesa", izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:07