DIPLOMATSKE NAPETOSTI

Borrell poslao upozorenje Rusiji: ‘EU podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine‘

Nove napetosti podsjetile su na događaje 2014. kad je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i počela podržavati separatiste u istočnoj Ukrajini

Josep Borrell

 Kenzo Tribouillard/AFP

Bilo kakva provokacija ili agresija na Ukrajinu imat će ozbiljne posljedice, poručio je Moskvi šef europske diplomacije Josep Borrell uoči sastanka s ukrajinskim političarima u srijedu.

"Europska unija je najbliži partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", rekao je Borrell u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP objavljenom u utorak.

Borrell će se u Kijevu i u istočnoj Ukrajini susresti s ukrajinskim dužnosnicima, uključujući s ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Borrellov posjet dio je međunarodnih napora za smirivanje krize na ukrajinskoj granici.

Zapad je već tjednima zabrinut zbog izvješća da je Rusija rasporedila desetke tisuća vojnika u područjima nedaleko Ukrajine čime je izazvala strah od ruske invazije.

Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da je premjestila više vojnika u istočna područja koja drže proruski separatisti.

Nove napetosti podsjetile su na događaje 2014. kad je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i počela podržavati separatiste u istočnoj Ukrajini.

Razgovori između Sjedinjenih Država i Rusije vodit će se u Ženevi u ponedjeljak, dok Rusija i NATO planiraju odvojene razgovore dva dana kasnije, 12. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:01