POLITIČKI HATTRICK

Borut Pahor izabran za predsjednika Slovenije: 'Pobijedit ćemo krizu. Slovenska će zvijezda zasjati na nebu'

Pahor je dobio 67% glasova i pobijedio u svih osam izbornih jedinica
Ljubljana, 021212.Bivsi Slovenski premijer, Borut Pahor, prema prvim nesluzbenim rezultatima pobijedio je protivnika Danila Turka na predsjednickim izborima u Sloveniji.Na fotografiji: Borut Pahor u svom izbornom stozeru.Foto: Tomi Lombar / DELO / CROPIX
 Tomi Lombar / DELO / CROPIX

Borut Pahor novi je predsjednik Slovenije te je današnjom uvjerljivom pobjedom u drugom krugu izbora osvojio politički hattrick: jedini je u povijesti zemlje bio i predsjednik Državnog zbora i predsjednik vlade, a sada će biti i predsjednik države.

Osvojio je 67,44 posto glasova, dok je njegov protivnik, aktualni predsjednik Danilo Türk osvojio 32,56 posto. Pahor je uz to pobijedio u svih osam izbornih jedinica, najuvjerljivije u Ptuju, gdje je dobio 72,44 posto glasova.

- Ovu pobjedu shvaćam kao poruku da unatoč kolosalnim teškoćama kojima svjedočimo mora postojati izlaz i da taj izlaz moramo i hoćemo pronaći zajedno. Kada mi Slovenci i Slovenke pobijedimo tu krizu, a jednom hoćemo, imat ćemo opet ono samopouzdanje koje smo osjećali kada smo osnovali svoju državu. Jednom ćemo pobijediti krizu. Slovenska će zvijezda zasjati na nebu - rekao je Pahor nakon pobjede.

Njegov stožer bio je premalen da primi sve zainteresirane - no riječ je o malom prostoru od tek nekoliko četvornih metara. Već na dolasku dočekao ga je golemi pljesak jer i prije isteka izborne šutnje pojavili su se djelomični rezultati izlaznih anketa, koji su ukazivali na Pahorovu pobjedu. Ispred stožera na Kongresnom trgu, s kojeg je policija u petak vodenim topom pomela nasilne prosvjednike, sinoć se pio čaj i pjevale su se slovenske pjesme.

Ljubljanu je danas na izborni dan okupao snježni pljusak, što bi mogao biti i jedan od razloga za rekordno nisku izlaznost. Glasalo je 40 posto birača, sedam posto manje nego u prvom krugu prije tri tjedna.

Na biračkim su listićima bila dva kandidata ljevice - Türk kojeg podupire Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, i Pahor, koji je kandidat Socijalnih demokrata, ali koji se u kampanji predstavljao kao kandidat političkog centra koji bi mogao ujedini sve političke opcije, pa ga podupire i velik dio desnih stranaka iz vladajuće koalicije Janeza Janše.

Iako su ankete Pahoru davale golemu prednost te najavljivale da bi mogao dobiti i dvostruko više glasova od Türka, nepoznanica je bila kakav bi utjecaj na rezultate mogli imati prosvjedi po slovenskim gradovima na kojima su u zadnjem tjednu kampanje Slovenci masovno prosvjedovali ponajprije protiv Janše, ali i svih političkih struktura koje narod optužuje za samovolju, klijentelizam i korupciju.

U sedam ujutro danas je otvoreno više od 3300 biračkih mjesta, na kojima je pravo glasa imalo 1,7 milijuna birača. Na biralištu u osnovnoj školi u ulici kraj sjedišta vlade oko podneva nije nedostajalo birača. Ovdje inače glasa slovenski nacionalist Zmago Jelinčič, koji je na izborima podržao Pahora, no većina onih s kojima smo razgovarali podržavala je Türka.

- Zato što mi se čini da bi, ako bismo sada izabrali Pahora, to bila potpora sadašnjoj vladi. Od Türka očekujem malo čvršća stajališta prema vladi jer i dalje bude išao ovako, neće biti dobro - rekla je Janina Kos.

- Ja sam za Türka jer je bolji intelektualac, a takvi nam u Sloveniji trebaju. Iako je položaj predsjednika ovdje više ceremonijalan, predsjednik može utjecati na druge, može davati korisne prijedloge koji daju inspiraciju - rekao je Milan Janjič.

No tako ne misli Ana Ločniškar, koja je glasala za “manje lošeg kandidata”, Pahora.

- Sigurna sam da on neće među Slovencima izazivati podjele, barem ne tako kao Danilo Türk. A glasala sam za Pahora i zato što su ti koji stoje iza Türka imali 70-ak godina da pokažu jesu li dovoljno dobri ili ne, a mislim da su pokazali da nisu - rekla je Ločniškar.

O tome da iza kulisa u slovenskoj politici konce vuku “stričevi iz pozadine” naveliko se govorilo u kampanji. Riječ je o teoriji o kojoj se u Sloveniji govori često - najčešće ju je dosad spominjao Janša - ali imena se spominju rijetko. Pahor je u kampanji rekao da su “stričevi iz pozadine” srušili njegovu vladu, a prozvanim se osjetio njegov bivši mentor Milan Kučan.

- Ne znam jesu li problem stričevi iz pozadine, problem su lobiji, lešinari. To nisu više samo stričevi, nego sinovi, kćeri, nećaci, unuci. I mislim da to su vrlo moćni lobiji koji rade na tome da sruše i ovu vladu - rekla je na biralištu Ločniškar.

Andrej iz Grosuplja, koji je pospremao antikni nakit na svom štandu na nedjeljnom sajmu starina uz Tromostovlje, rekao je da ne planira izaći na izbore “jer su svi oni isti”, ali da na prosvjede treba ići.

- Zato što su nam ukrali državu, doslovce su je ukrali. Narod ih izabere, a oni se onda bore samo za sebe - rekao je.

Na tržnici, dvije mlađe djevojke koje prodaju medvjeđe i srneće kobasice nisu se htjele petljati u politiku, ali zato su na štandu do njih, sa šarenim lizalicama, Irena Kaufman i Slavica Dremel svim srcem bile za Pahora.

- Obojica nam se sviđaju. Jedan mlad i zgodan, a drugi već star i simpatičan. Ali ja kažem, na mladima svijet ostaje. Naravno, glasala sam za Pahora. Zbog toga nam neće biti bolje jer predsjednik nema nikakve ovlasti, ali barem će nam biti lijep - rekla je Kaufman, koja je bila među 14.000 Slovenaca koji su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja.

Kosor ipak nije došla u Ljubljanu čestitati Pahoru

Iako se šuškalo da bi u Pahorovu stožeru rezultate mogla čekati i Jadranka Kosor, za Jutarnji je rekla da se to ipak neće dogoditi.

- Ne, ja neću doći. Ja sam se jutros dogovorila s gospodinom Pahorom da, s obzirom na prosvjede i cijelu situaciju, neću doći u Ljubljanu. To sam odlučila u dogovoru s njim, ali mi ćemo se svakako čuti nakon objave rezultata. On je i svoje pristaše zamolio da zbog općenitog ozračja ne dolaze nigdje posebno, nego da rezultate čekaju kod kuće - rekla je Kosor.

Glavne teme kampanje

‘Stričevi iz pozadine’

Pahor

Tvrdio je da slovenskom politikom iz pozadine upravljaju tajni centri moći.

Türk

Optužio je Pahora da potiče teorije zavjere. Njegov pristaša Kučan od Pahora je tražio da objavi imena.

Odnos prema vladi

Pahor

Smatra da vladi treba dopustiti da radi sve dok ima većinu u parlamentu.

Türk

Tvrdi da vlada ne radi dobro i da je potrebno uspostaviti tehničku vladu.

Reforme i štednja

Pahor

Tvrdi da se štednja i reforme ne mogu izbjeći makar su i nepopularne.

Türk

Tvrdi da su se mjere štednje pokazale neuspješnima za oporavak zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:27