POČELO SUĐENJE U GRAZU

'BOSANSKA ĆELIJA' Mirsad O. Europom je putovao kao 'pop zvijezda' i radikalizirao mlade. Regrutirao je i Samru Kešinović i Sabinu Selimović...

 Interpol

U austrijskom Grazu počelo je suđenje Mirsadu O. (34), poznatom kao Ebu Tejma, koji se između ostalog tereti za radikalizaciju i regrutiranje maloljetnih djevojki, Samre Kešinović i Sabine Selimović, koje su u travnju 2014. godine otišle u Siriju. Tužitelji i policija u Austriji smatraju da je Mirsad O. jedan od ključnih ljudi u ISIL-ovoj terorističkoj mreži, pišu lokalni mediji u Austriji, a prenosi Klix.ba .

On je uhićen u studenom 2014. godine nakon što su ga duže vrijeme pratile austrijske sigurnosne agencije. Mirsad O. je navodno najodgovorniji za radikalizaciju Samre Kešinović i Sabine Selimović za koje se već godinu dana ne zna jesu li žive. On se tereti i za radikalizaciju preko 160 osoba koje su se pridružile ISIL-u u Siriji.

Tužitelj je na početku suđenja naveo da je u stanu Mirsada O. pronađen kompjuter u kojem se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koja može biti kontrolirana s daljine, koristeći mobilni telefon. Mirsad O. se tereti za ubojstvo, terorizam te poticanje drugih na krivično djelo zbog čega mu može biti izrečena kazna zatvora od 20 godina.

Tužitelj je tijekom svog izlaganja rekao i da je Mirsad O. "putovao Europom kao pop zvijezda na turneji" te da je "govorio kako islam treba širiti po svijetu kroz džihad". Istaknuo je i da je optuženi imao svoj YouTube kanal preko kojeg je "ispirao mozak" mladim ljudima. Tužitelj je naveo i da je Mirsad O. bio jedan od lidera takozvane "bosanske ćelije" u Beču koja je bila "centar financiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnostima u Evropi"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:20