pravosuđe bih

Bosna i Hercegovina: Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić pred smjenom

Stegovno povjerenstvo VSTV-a utvrdilo je da je Tadić pokazala ‘nemar ili nepažnju u obavljanju službenih dužnosti‘
Gordana Tadić
 Ranko Šuvar/Cropix

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić je pred smjenom nakon što su utvrđeni ozbiljni propusti u njezinu radu, potvrđeno je u ponedjeljak iz Visokog sudskog i tužiteljskg vijeća BiH (VSTV).

Stegovno povjerenstvo VSTV-a utvrdilo je u prvostupanjskom postupku da je Tadić pokazala "nemar ili nepažnju u obavljanju službenih dužnosti" te je odgovorna za neopravdano propuštanje da postupi sukladno odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTV-a.

Stoga joj je izrečena stegovna mjera premještanja s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH na mjesto tužiteljice u istom tužiteljstvu.

Prijavu protiv Tadić u travnju je podnio Ured stegovnog tužiteljstva pri VSTV-a zbog sumnje da je ona samovoljno određivala koji će tužitelj obrađivati određene kaznene prijave ignorirajući pravilo da se predmeti dodjeljuju kroz posebno osmišljeni elektronički sustav.

Također je označena odgovornom jer nisu provedene sigurnosne provjere za neke od tužitelja kojima je nadređena.

Tadić sada ima osam dana u kojima može podnijeti žalbu na odluku kojom je u prvostupanjskom postupku razriješena dužnosti glavne tužiteljice.

Njezin odvjetnik Vlado Adamović kazao je da je tek iz medija doznao za odluku stegovnog povjerenstva.

"Odluku nismo dobili, ali čim je dobijemo uputit ćemo žalbu", kazao je Adamović kako ga citira portal "Dnevnog avaza".

Postane li odluka pravomoćna, Gordana Tadić postat će još jedna osoba na dužnosti glavnog tužitelja BiH čija je karijera okončana prije isteka mandata.

Prvi glavni tužitelj Marinko Jurčević sam je podnio ostavku obrazloživši to zdravstvenim razlozima, a dvojica njegovih nasljednika Milorad Barašin i Goran Salihović su smijenjena pošto su protiv njih provedeni stegovni postupci kojima je također utvrđen niz propusta u radu kao i neprimjereno ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 06:08