KASNE ZA SUSJEDIMA

Bosna i Hercegovina i dalje bez cjepiva iz mehanizma COVAX, Rusi nude hitnu isporuku

Pokazalo se kako je nabavka cjepiva od zdravstvenog postala političko pitanje, kaže predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeletija
 Ilustracija/Oli SCARFF/AFP

Vlasti u BiH i dalje ne znaju kad bi zemlja mogla dobiti prve količine cjepiva protiv koronavirusa, a dok čekaju ona naručena posredstvom mehanizma COVAX, dio će pokušati kupiti izravnom pogodbom s proizvođačima, najavio je u četvrtak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeletija.

- Nažalost, pokazalo se kako je nabavka cjepiva od zdravstvenog postala političko pitanje - rekao je Tegeltija novinarima nakon sastanka s entitetskim premijerima dodajući kako se sad može samo nadati da će BiH ranije naručeno cjepivo dobiti do kraja ožujka.

Entiteti i distrikt Brčko ranije su odlučili kako će posredstvom COVAX-a, globalnog programa za nabavu cjepiva, naručiti nešto više od 1,2 milijuna doza cjepiva, a očekivalo se kako će prve količine biti isporučene 18. siječnja, no to se nije dogodilo.

Naručena su cjepiva Pfizera i Moderne i za to je već uplaćen novac, no kako isporuka kasni, Tegeltija je izjavio kako će se sad pokušati izravno pregovarati i s drugim proizvođačima, uključujući one iz Rusije i Kine.

- Tražit će tko koje cjepivo želi, a novac će biti osiguran iz proračuna entiteta i distrikta Brčko - rekao je Tegeltija.

Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže kako su u tom entitetu već riješili pitanje nabavke ruskog cjepiva, a nude i Federaciji BiH da sudjeluje u takvoj nabavci.

Dodao je kako je već potpisan ugovor s ruskim dobavljačem te kako se 200 tisuća doza cjepiva iz Rusije može očekivati "u najkraćem mogućem roku".

- Idemo na varijantu da do 50 posto stanovnika BiH cijepimo što prije. To će biti besplatno i dragovoljno - izjavio je Višković.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić potvrdio je kako su i u tom entitetu spremni kupiti bilo koje dostupno cjepivo te da će tražiti ono koje najbrže mogu dobiti.

Po automatizmu u BiH se prihvaćaju svi lijekovi registrirani u Europi, a uporabu ruskog i kineskog cjepiva morala bi posebno odobriti Agencija za lijekove BiH.

Epidemiološku situaciju u BiH zdravstvene vlasti u toj zemlji smatraju razmjerno stabilnom, a u četvrtak je potvrđeno 489 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 15 zaraženih osoba umrlo.

Od druge polovice prosinca prošle godine dnevni broj novozaraženih redovito je bio ispod tisuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 16:04