ISPUNILA VAŽAN UVJET

Bosna i Hercegovina korak je bliže otvaranju pregovora s EU, vlasti donijele zakon o VSTV-u

Dragan Čović najavio je kako bi Vijeće ministara BiH uskoro trebalo donijeti i Zakon o sudovima BiH

Dragan Čović

 Antonio Balic/CROPIX

Vlasti BiH usvojile su u utorak državni Zakon o visokom sudbenom i tužiteljskome vijeću (VSTV), tijelu koje bira i razrješava suce i tužitelje, čime je ta zemlja ispunila jedan od najvažnijih uvjeta za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om.

Na sjednici gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta BiH usvojene su izmjene Zakona o VSTV-u u identičnom obliku kako je to ranije učinjeno u Zastupničkom domu, čime su stupile na snagu.

Zakonom se, prema riječima ministra pravde BiH Davora Bunoze (HDZ BiH), unapređuje sustav integriteta sudbene i tužiteljske funkcije te uvodi provjera njihove i imovine srodnika, što su tražili iz EU.

Iz Izaslanstva EU u BiH i američkog veleposlanstva prije donošenja zakona istaknuli su kako zakonske izmjene predstavljaju iskorak, no da nisu posve usklađene s pravnom stečevinom EU-a. Istaknuli su da će proces reforme dovesti do uspostave nezavisnog, pouzdanog i odgovornog pravosudnog sustava.

Aktualni predsjednik VSTV-a Halila Lagumdžija usprotivio se donošenju aktualnih zakonskih izmjena tvrdeći da one ne približavaju BiH europskim standardima, a njegovo mišljenje ne dijeli dio hrvatskih i bošnjačkih članova toga tijela.

Ustvrdili su da iznosi osobni, a ne stav Visokog sudbenog i tužiteljskoga vijeća. Potpredsjednica VSTV-a Biljana Simeunović na sjednici u srijedu podnijela je ostavku na tu poziciju optužujući Lagumdžiju da je privatizirao ovu instituciju.

BiH se u 14 ključnih prioriteta usklađenih s Europskom komisijom obvezala da će donijeti izmjene Zakona o VSTV-u, a u roku od godinu dana i posve novi zakon. Ispunjenje tih uvjeta zemlju vodi prema otvaranju pregovora s Unijom.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i čelnik stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, Dragan Čović, istaknuo je kako je važno da BiH iskoristi pozitivni momentum u EU prema ovoj zemlji kao dijelu integracijskog zamaha prema Ukrajini i drugim zemljama zapadnog Balkana.

On je najavio da bi Vijeće ministara BiH uskoro trebalo donijeti i Zakon o sudovima BiH, kojega bi potvrdio parlament, kao jedan od posljednjih iz prioriteta za otvaranje pregovora o članstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:31