UGOVOR S EIB-OM

Bosna i Hercegovina odobrila ugovor vrijedan 300 milijuna eura za gradnju autoceste

Zajam će se preusmjeriti Javnom poduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine s rokom otplate od 25 godina

Ilustracija

 Nangka Press/Hans Lucas Via Afp

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je odobrilo zaključivanje ugovora s Europskom investicijskom bankom (EIB) vrijednog 300 milijuna eura, kojim će se financirati izgradnja autoceste na koridoru Vc na području Hercegovine.

Zajam će se preusmjeriti Javnom poduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine s rokom otplate od 25 godina, uključujući poček od šest godina.

Sredstvima zajma gradit će se 35 kilometara autoceste.

Kako su priopćili iz Vijeća ministara, projekt podrazumijeva financiranje izgradnje dionice autoputa od mjesta Ovčara do Mostara na Koridoru Vc.

Dionica od Ovčara do Mostara-sjever sastoji se od tri dijela što uključuje i projekt tunela Prenj u ukupnoj dužini oko 35 kilometara.

Uz novac EIB-a ova dionica će se financirati i zajmom Europske banke za obnovu i razvoj.

Na cijeloj dionici gradit će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje.

Tunel Prenj ukupne dužine 10,1 kilometra najzahtjevnija je građevina na cijeloj dionici autoceste na koridoru Vc koji prolazi kroz Bosnu i Hrcegovinu.

Koridor Vc je autocesta Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Ploče, Njezinom izgradnjom otvorena je mogućnost uključivanja u glavne europske prometne tokove, odnosno u globalni europski gospodarski sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:28