NOVI SUSRET

Bosna i Hercegovina: U četvrtak ipak nastavak pregovora o izmjenama izbornog zakona

Glavni cilj pregovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka je dogovoriti novi model izbora članova Predsjedništva BiH

Dragan Čović

 Tom Dubravec/Cropix

Pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH bit će nastavljeni kasnije ovog tjedna, a novi je susret lidera političkih stranaka koji o tome trebaju odlučiti zakazan za 10. veljače, potvrdili su u ponedjeljak neki od očekivanih sudionika.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na konferenciji za novinstvo u Mostaru potvrdio je kako u četvrtak putuje u Sarajevo kako bi se u sjedištu parlamenta BiH sastao s liderima bošnjačkih političkih stranaka, dok je jedan od njih Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), gotovo istodobno pojasnio kako je upravo on tehnički organizator tog susreta zajedno s Fahrudinom Radončićem, čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB).

Očekuje se kako će na sastanku biti i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pa bi taj sastanak po svom sastavu predstavljao nastavak pregovora koji su pretprošlog tjedna održani u Neumu, no nisu doveli do konačnog dogovora.

Lokalni mediji najavili su kako bi, ovisno o tijeku priprema za novi sarajevski sastanak, u BiH trebala ponovo doputovati i Angelina Eichhorst, ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU.

Ona je zajedno s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom posredovala u neumskim pregovorima.

Na novom sastanku u Sarajevu vjerojatno neće biti predstavnika SDP BiH, Naše stranke (NS) i Demokratske fronte Željka Komšića (DF), jer su oni odbili sudjelovati i na pregovorima u Neumu tražeći da se prije toga okonča blokada rada tijela vlasti BiH koju provode dužnosnici iz reda bosanskih Srba.

Glavni cilj pregovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka je dogovoriti novi model izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH kako bi se u tim tijelima osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Pregovori su trenutačno koncentrirani na tzv. elektorski model, po kojemu bi se o tim pozicijama odlučivalo na temelju glasova birača iz deset županija u Federaciji BiH.

HDZ BiH u slučaju Predsjedništva BiH pri tom inzistira na dvije izborne liste s kojih bi se birali bošnjački odnosno hrvatski član državnog vrha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:11