ODRŽALI IZVANREDNI SASTANAK

BOSNA I HERCEGOVINA U UTORAK PROGLAŠAVA IZVANREDNO STANJE 'Ne želimo pričati nikakve bajke. Virus je opasan, udara na ljude i promijenit će sve'

 
 ELVIS BARUKCIC / AFP

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili su u ponedjeljak da vlada proglasi izvanredno stanje u cijeloj zemlji i uvede strogi nadzor nad granicama kako bi se kontroliralo širenje epidemije koronavirusa.

Predsjedništvo BiH izvanredno je zasjedalo u Sarajevu uz sudjelovanje drugih visokih dužnosnika na državnoj i entitetskim razinama radi dogovora o mjerama za kontrolu krize.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić predsjedavao je video vezom jer je od prošlog tjedna u samoizolaciji pošto se za službenog posjeta Kanadi u Ottawi sastao s premijerom te zemlje Justinom Trudeauom čija je supruga zaražena koronavirusom.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinare je podsjetio da u BiH s obzirom na njezin ustroj i zakone nije moguće proglasiti klasično izvanredno stanje no postoje slične mjere poput proglašenja prirodne ili druge nesreće.

"Očekujemo da Vijeće ministara kojemu je to i mandat sutra proglasi ono što je pandan izvanrednom stanju u drugim državama. To u osnovi mijenja puno stvari, pojednostavljuje procedure i pomoći će da se lakše suočimo s problemima", kazao je Džaferović.

Vijeće ministara odlučit će i o smanjenju broja graničnih prijelaza za promet roba i putnika radi učinkovitije kontrole pandemije, rekao je.

Uz te prijelaze uspostavit će se posebna naselja radi provedbe karantene koja će trajati dva tjedna za sve državljane BiH koji ulaze u zemlju i u čemu će logistički pomoći vojska.

"Odobrit ćemo uporabu oružanih snaga i opreme da bi se formirale te karantene", kazao je Džaferović.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik kazao je da će uskoro ulazak u zemlju biti zabranjen svim strancima bez obzira čiji su državljani ističući da se ne smije umanjivati važnost opasnosti od "virusa koji ubija".

"Ne želimo pričati nikakve bajke. Virus je opasan, udara na ljude i promijenit će sve", kazao je Dodik dodajući kako BiH mora učiniti sve spriječi talijanski scenarij pa se tako i planiraju mjere.

Nužno je smanjiti sve socijalne kontakte, rekao je i potužio se da je Europska unija ostavila BiH na cjedilu u teškoj situaciji ograničavajući isporuku medicinske opreme.

Dodik tvrdi da je u postojećim okolnostima neminovno i urušavanje gospodarstva u BiH

U BiH su do sada potvrđena 24 slučaja zaraze koronavirusom, pretežito na području Banje Luke. Dvije zaražene osobe izliječene su i otpuštene s bolničkog liječenja no epidemiolozi su procijenili kako bi broj inficiranih u narednim danima i tjednima ipak mogao rasti pa najveće kušnje tek dolaze.

U cijeloj zemlji sada je zbog sumnje u moguću zarazu koronavirusom pod nadzorom više od tri tisuće osoba.

Crna Gora još bez oboljelih, no zatvara međunarodni putnički promet

Crnogorska vlada odlučila je u ponedjeljak navečer prekinuti međunarodni putnički promet i osigurati povratak u domovinu svim građanima zatečenima u inozemstvu, a Hrvatskoj je zahvalila na pomoći pri prolasku crnogorskih vozača zatečenih na granici.

Zatvara se zračni, cestovni i željeznički putnički promet, priopćila je vlada i preuzela obvezu da osigura povratak u zemlju svim crnogorskim državljanima koji su se zatekli u inozemstvu, s time što će oni po povratku morati provesti u karantenu najmanje dva tjedna.

To je dio oštrih mjera koje crnogorske vlasti od petka provode kako bi Crna Gora ostala jedina europska zemlja u kojoj još nema registriran slučaj zaraze koronavirusom.

Vlada je od nedjelje navečer zabranila rad svim ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima te je ograničila broj kupaca koji se mogu istodobno naći u velikim trgovinama na 50, a u malim trgovinama dopušten je jedan kupac na 10 četvornih metara.

Takve odluka stvorile su redove i po nekoliko desetina metara ispred ulaznih vrata trgovina te polupraznih ulica crnogorskih gradova.

Dugi redovi su bili ispred ljekarni, napose kada je objavljena informacija da je Republika Srbija zaustavila izvoz lijekova na 30 dana.

Crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović, nakon susreta s predstavnicima veledrogerija, koje osim državne kompanije Montefarm, opskrbljuju crnogorsko tržište lijekovima i medicinskim sredstvima, poručio je građanima da su zalihe zadovoljavajuće.

Istodobno, crnogorska policija uhitila je vlasnika kafića u Podgorici koji je u ponedjeljak za goste otvorio svoj ugostiteljski objekt i time prekršio privremenu mjeru o sprječavanju prenošenja koronavirusa.

„ Uhićeni je uz kaznenu prijavu predati nadležnim organima na dalje postupanje“, priopćila je crnogorska policija.

Vlasti su u petak odlučile zatvoriti sve obrazovne ustanova u zemlji na dva tjedna i zabranile sva javna okupljanja. Svi zaposleni pozvani su da, ako to mogu, posao rade od kuće, a poslodavcima je naređeno da roditeljima koji imaju djecu mlađu od 11 godina daju plaćeni dopust.

Pute medija i društvenih mreža počela je kampanja pod naslovom „Sjedi doma“, u kojoj poznate ličnosti pozivaju građane u Crnoj Gori da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuće.

Islamska zajednica u Crnoj Gori zaustavila je zajedničke molitve u džamijama i odgodila sva okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera.

Ranije je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori poslušala poziv nadležnih službi i zaustavila je prosvjede koji su dva puta tjedno okupljali i po nekoliko desetina tisuća ljudi u svim crnogorskim gradovima.

U Crnoj Gori je do sada, prema podacima Instituta za javno zdravlje, na koronavirus testirano 88 osoba i svi rezultati su negativni. Pod zdravstvenim nadzorom su 783 osobe.

Marković zahvalio vladi Republike Hrvatske

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio je u ponedjeljak vladi Hrvatske na brzoj reakciji i omogućavanju prolaza crnogorskim vozačima i vozilima koji su bili zarobljeni na granici između Italije i Slovenije.

„Izražavam zahvalnost Vladi Republike Hrvatske i potpredsjedniku Davor Božinoviću na brzoj reakciji i omogućavanju prolaza crnogorskim vozačima i vozilima ka Crnoj Gori. Vjerujem da će naši vozači brzo biti sa svojim porodicama”, naveo je Marković na Twitteru. (Hina)

U Vojvodini četvero zaraženih, poseban režim

Prvog dana od uvođenja izvanrednog stanja u zemlji u Vojvodini se u ponedjeljak primjenjuje poseban režim rada državnih institucija, zatvorene su škole i vrtići, uhićena je prva osoba zbog izazivanja panike, a javne aktivnosti prekida i hrvatska nacionalna manjina.

Policija je u Novom Sadu uhitila B. S. (1985.) zbog sumnje da je učinio kazneno djelo izazivanje panike i nereda.

Vojvođanski mediji prenose da je poslije svađe s kolegom neistinito izjavio da je bio u društvu s osobama zaraženim koronavirusom, što je izazvalo strah i paniku među zaposlenima.

Osoba je u pritvoru i bit će uz kaznenu prijavu privedena Osnovnom javnom tužiteljstvu u Novom Sadu.

Sukladno mjerama koje vrijede za trajanja izvanrednog stanja zatvorene su škole, fakulteti i vrtići, kao svi centri i klubovi za starije, te sportski objekti.

U sklopu preventivnih mjera zaštite građana i sprječavanja širenja koronavirusa, koje provodi Gradska uprava, novosadska “Ciklonizacija” počela je redovitu dezinfekciju svih gradskih autobusa i obrazovnih ustanova, a ta će mjera biti provedena u prostorima gradskih uprava i zgradama sudova te svim drugim javnim prostorima s većom frekvencijom građana.

Gradska uprava će formirati pozivni centar za informacije građanima i za pružanje pomoći osobama starijima od 65 godina, kojima je zabranjen izlazak izvan kuća i stanova.

Za vrijeme izvanrednog stanja, svi preventivni pregledi i „screening“ u domovima zdravlja obustavljaju se. Kontrole koje su ranije zakazane, a nisu neophodne, bit će otkazane, javljaju mediji.

Sve javne aktivnosti otkazali su i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, prenosi program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine.

Čelnici ovih institucija kažu da se otkazuju proslave, izložbe, okrugli stolovi i sjednice, ali da će njihovi uredi biti otvoreni.

Zbog zatvaranja škola HNV se priprema za održavanje hrvatske nastave na daljinu, planira se snimanje emisija obrazovnog sadržaja koji će djeci i roditeljima biti dostupni preko Interneta.

U Kliničkom centru Vojvodine nalaze se četiri pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih su dva u teškom stanju na respiratoru.

U Srbiji je do ponedjeljka u 18 sati registrirano 57 oboljelih. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:40