HRVATSKA NIJE NA LISTI

'BOSNA JE I DALJE POTENCIJALNI IZVOR NASILNOG EKSTREMIZMA' Izvještaj State Departmenta o međunarodnom terorizmu upozorava na probleme u BiH

Ilustracija: Više bosanskih državljana pridružilo se vojnim snagama Islamske države
 Screenshot

Bosna i Hercegovina je i dalje kooperativan partner u borbi protiv terorizma te napreduje u razvoju protuterorističkih kapaciteta, ali "nasilna islamska ektremna ideologija te regionalne ekstremne grupe i dalje su potencijalni izvori nasilnog ektremizma", navodi se u izvještaju State Departmenta o borbi protiv terorizma u 2016. godini, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Snage sigurnosti općenito prate kretanja osumnjičenih stranih boraca, ali koordinacija sigurnosnih agencija nije zadovoljavajuća", piše u izvještaju.

Dio izvještaja o Bosni i Hercegovini dio je sveobuhvatnog dokumenta u kojem se navodi kako su broj terorističkih napada širom svijeta i broj pogibija u takvim napadima opali u prošloj godini, drugu uzastopnu godinu, potaknuti opadanjem napada u Afganistanu, Siriji, Nigeriji i Pakistanu.

"Brojni građani BiH putovali su u Siriju i Irak kako bi podrzali ISIL i druge terorističke skupine, ali pravni i društveni napori za sprječavanje nasilnog ekstremizma doveli su do smanjenjem protoka stranih terorističkih boraca u odnosu na prethodne godine. Dužnosnici BiH i izvori otvorenih medija procjenjuju da je od 2013. najmanje 300 građana BiH napustilo destinacije u Iraku i Siriji, od čega se njih 50-ak vratilo. Dužnosnici vlade BiH izvijestili su kako ne postoji vidljiv odliv terorističkih boraca u 2016. godini", tvrde analitičari State Departmenta.

Većina problema u koordinaciji rada raznih sigurnosnih agencija i organizacija, navode, proističe iz institucionalnog rivaliteta, vidljiv je manjak kapaciteta u vođenju istraga i procesuiranju optužnica protiv osoba koje su se vratile u BiH, a bile su pripadnici neke od terorističkih skupina, što rezultira neadekvatnim kaznama.

"Postoje ozbiljni propusti u sigurnosti granica, a nije posve jasno jesu li provjeravani svi službeni ulazi u zemlju. Postoji dosta neslužbenih lokacija gdje se može ući u zemlju, a te se lokacije ne provjeravaju", dodaju analitičari.

Za Kosovo se navodi kako je i tamo "nasilni ektremizam u porastu djelomično uz pomoć novca iz stranih organizacije koje propovijedaju ekstremne ideologije, kao i nasilnih ektremnih grupa koje aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regutiranje sljedbenika".

Procjenjuju i kako je najmanje 315 ljudi otišlo s Kosova u Siriju i Irak da se pridruze ISIL-u ili Al-Nusra frontu, a vjeruje se da je 58 njih poginulo.

Za Makedoniju navode kako je prošle godine provela tri značajne protuterorističke operacije, od kojih je jedna bila u koordinaciji s vlastima u Albaniji i na Kosovu, što je dovelo do uhićenja 23 osobe.

Makedonske vlasti procjenjuju da su članovi i simpatizeri ISIL-a zadržali prisutnost u Makedoniji, javlja Al Jazeera.

Hrvatska se uopće ne nalazi na listi zemalja obuhvaćenih izvještajem State Departmenta, jer se u njoj nisu dogodila nikakva teroristička djela, niti je ministar vanjskih poslova Rex Tillerson smatrao kako je bitno uključiti Hrvatsku u izvještaj o globalnom terorizmu. Uz Hrvatsku, na listi se ne nalaze ni ostale europske zemlje koje se općenito smatraju sigurnima, poput Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske, baltičkih država i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:49