NASTAVLJENO SUĐENJE

BOSTONSKOM BOMBAŠU PRIJETI SMRTNA KAZNA 'Maraton ga nije zanimao, njemu je u glavi bio samo krvavi spektakl'

Vjerovao je da je vojnik u svetom ratu protiv Amerikanaca - rekao je zamjenik državnog odvjetnika

Ubojstvo je "bilo u srcu" optuženog bostonskog bombaša kada je u publici postavio ručno izrađenu bombu i ubio tri, a ranio 264 osobe, izjavili su tužitelji na početku suđenja u srijedu. Džohar Carnajev, 21-godišnji musliman rođen u Kirgistanu koji je s obitelji emigrirao u SAD s osam godina, mogao bi dobiti smrtnu kaznu za najgore terorističke napade u SAD-u nakon 11. rujna.

Iznoseći optužnicu pred sudom u Bostonu, savezni tužitelji najviše su se usredotočili na najmlađu žrtvu napada, osmogodišnjeg dječaka.

Zamjenik državnog odvjetnika William Weinreb opisao je kako su optuženi i njegov 26-godišnji brat Tamerlan pažljivo izabrali mjesto za bombu, među publikom na ciljnoj ravnini 15. travnja 2013. s ciljem da kazne SAD-a zbog vojnih akcija u muslimanskim zemljama.

"Optuženi nije bio tamo da bi promatrao utrku. Preko ramena je nosio ruksak u kojem je bila ručno izrađena bomba. Ta je vrsta bombe popularna među teroristima jer je dizajnirana da raskomada ljude i napravi krvavi spektakl", rekao je Weinreb.

"Pretvarao se da je gledatelj, ali mu je u srcu bila smrt", dodao je. "Vjerovao je da je vojnik u svetom ratu protiv Amerikanaca", istaknuo je Weinreb.

Obrana bi uvodnu riječ trebala iznijeti kasnije u ponedjeljak i namjerava prikazati Tamerlana kao vođu, glavnu osobu u zavjeri bez koje se ništa ne bi dogodilo.

Tamerlan Carnajev ubijen je u noći s 18. na 19. travnja 2013. u Watertownu, predgrađu Bostona, u pucnjavi s policijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:51