OTKAZUJU SE

Božićni sajmovi u Njemačkoj pod upitnikom zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije

München je prvi grad koji je odustao, drugu godinu zaredom, od održavanja božićnog sajma Christkindlmarkt

Pripreme za božićni sajam u Dresdenu

 JENS SCHLUETER/AFP

Jedan od najvećih već je otkazan: poznati Christkindlmarkt u Münchenu neće se održati ni ove godine, a zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije pod upitnikom su i ostali božićni sajmovi u zemlji.

„Teško je zamisliti ispijanje kuhanog vina na božićnom sajmu dok su bolnice na izmaku snaga i bore se posljednjim resursima“, komentirao je saski premijer Michael Kretschmer dilemu oko toga treba li otvarati božićne sajmove u trenutku kada Njemačka bilježi rekordne brojke zaraženih koronavirusom.

Kretschmer zna o čemu govori. Saska bilježi rekorde među njemačkim pokrajinama, incidencija se ondje penje i preko tisuću zaraženih na 100.000 stanovnika.

I glavnom gradu Dresdenu vlada dilema oko ovogodišnje sudbine jednog od najstarijih božićnih sajmova u Njemačkoj. No odgovor na pitanje hoće li Striezelmarkt, koji je prvi put održan 1434., biti organiziran rukama je gradskih i općinskih vlasti.

A one se nadaju da će u Dresdenu božićnog sajma ipak biti. Uz tzv. pravilo 2G (pristup samo cijepljenima i onima koji su preboljeli) izlagači se nadaju da će privući dovoljno posjetitelja. Iako je stopa procijepljenosti upravo u ovoj saveznoj pokrajini najniža.

Sajam bi trebao biti otvoren u ponedjeljak, štandovi i kućice su već postavljeni, oko sajma je postavljena ograda. No u četvrtak i petak savezne i predstavnici pokrajinskih vlasti u Berlinu odlučuju koje mjere bi mogle biti uvedene za zaustavljanje eksplozije epidemije.

Žrtve bi mogli biti i božićni sajmovi na kojima u pravilu vladaju velike gužve, a zbog konstantne konzumacije jela i pića je gotovo nemoguće provoditi pravilo o nošenju maske ili održavanju razmaka.

München već odustao

„Ne mogu opisati kroz što trenutno prolazimo: noćima ne spavamo zbog neizvjesne situacije“, rekla je za agenciju AFP Karin Hantsche čija obitelj već 32 godina na božićnom sajmu u Dresdenu prodaje medenjake. Prihodi s božićnog sajma čine preko 50 posto godišnjeg prihoda obiteljskog poduzeća.

„Kako će razvoj epidemije i prateće zakonske promjene utjecati na planove o otvaranju sajma, teško je trenutno predvidjeti“, rekao je Robert Franke iz komunalnog redarstva Dresdena.

München je prvi grad koji je odustao, drugu godinu zaredom, od održavanja božićnog sajma.

U Nuernbergu, koji se kao i Muenchen nalazi u Bavarskoj, saveznoj pokrajini koja je isto među vodećima po broju zaraženih, odlučili su spasiti svoj božićni sajam, također među najpoznatijim i najbogatijim u Europi, tako što su ga podijelili u nekoliko manjih. Nadaju se da će time smanjiti gužve.

Organizatori kažu kako se pandemija može izbjeći „sustavnim pridržavanjem pravila“ poput nošenja maski, držanja razmaka ili jednosmjernim kretanjem.

No problem je u tome što je epidemiološka situacija sada gora nego prošle godine kada su sajmovi redom bili zatvoreni.

Lothar Wieler, direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch apelirao je na organizatore da se i ove godine suzdrže od organiziranja sajmova.

Važan gospodarski faktor

Božićni sajmovi u Njemačkoj imaju veliku privrednu važnost.

Prije pandemije oko 3.000 sajmova, od malih i kvartovskih pa do svjetski poznatih, privlačili su preko 160 milijuna posjetitelja i ostvarivali prihode od tri do pet milijardi eura.

Promet je međutim sustavno padao još i prije pandemije i to posebice od 2016. i terorističkog napada na božićni sajam u Berlinu.

Islamistička prijetnja ostala je i u idućim godinama čemu je pridonio napad na božićni sajam u Strasbourgu te spriječen napad na sajam u Essenu.

No unatoč svemu Nijemci se i dalje vesele predbožićnim ritualima poput ispijanja kuhanog vina na božićnim sajmovima.

„Božićni sajam je posto masovni fenomen koji je teško ignorirati“, kaže kulturolog Gunther Hirschfelder iz Regensburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:35