SNAŽAN PRITISAK

BP ove godine neće isplaćivati nikakve dividende

Bijela kuća tvrdi da je Obama osobno uspio pritisnuti šefove BP-ja na ustupke
GULF OF MEXICO - JUNE 13: A flare burns from a drill ship recovering oil from the ruptured British Petroleum (BP) oil well over the site in the Gulf of Mexico on June 13, 2010 off the coast of Louisiana. The spill has been called the largest environmental disaster in American history. U.S. government scientists have estimated that the flow rate of oil gushing out of a ruptured Gulf of Mexico oil well may be as high 40,000 barrels per day. President Obama will make his fourth trip to the Gulf tomorrow. Spencer Platt/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP

WASHINGTON/LONDON - BP je odustao od isplate dividendi dioničarima, a novac će preusmjeriti žrtvama curenja nafte u Meksičkom zaljevu , objavio je predsjednik uprave BP-a Carl-Henric Svanberg.

Sve je bilo već dogovoreno

Naftna je kompanija samo idući tjedan trebala isplatiti 2,6 milijardi dolara u dividendama za drugi i treći kvartal, no sada taj će novac, kao i novac predviđen za dividende do kraja godine, ući u inicijalni fond od 20 milijardi dolara iz kojeg će se isplaćivati odštete za stanovnike i tvrtke pogođene curenjem nafte s BP-jeve platforme u Meksičkom zaljevu. Kako je priopćila američka administracija, rezultat je to teških četverosatnih pregovora, na kojima su u srijedu u Bijeloj kući na jednoj strani stola bili Svanberg, generalni direktor Tony Hayward, te drugi šefovi BP-ja, a na drugoj američki predsjednik Barack Obama , potpredsjednik Joe Biden te pet ministara.

Britanski Guardian piše da su glavne smjernice sporazuma bile dogovorene unaprijed, ali je bio nužan osobni utjecaj Obame da BP odustane od toga da odredi maksimalni iznos koji će fond isplatiti pogođenima u Meksičkom zaljevu. - Bilo je nesuglasica - rekla je za Guardian savjetnica Bijele kuće za energiju Carol Browner. Obama je trebao biti prisutan samo prvih 20 minuta, ali je potom još 25 minuta nepredviđeno održao i sastanak oči u oči sa Svanbergom te ga zamolio da ne zaboravi da se mnogi u Louisiani još nisu oporavili od uragana Katrine.

Nije riječ samo o dolarima

- Za vlasnike malih poduzeća, za ribare, za uzgajivače škampa, ovdje nije riječ samo o dolarima i centima. Mnogi od tih ljudi nemaju ušteđevine - rekao je Obama.

Dionice BP-ja, koje su od eksplozije na platformi izgubile gotovo polovicu vrijednosti, nakon najave da neće biti dividendi porasle su za 10 posto. Odluka da neće biti dividendi loša je vijest za Britaniju, gdje dionice BP-ja ima golem broj običnih ljudi, ali i umirovljeničkih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12