ZVUČI POZNATO?

Brad Pitt htio obnoviti razoreni New Orleans, gradio ljudima jeftine kuće, ali sve se raspadaju: ‘Ništa ne valja!‘

Nakon uragana Katrina Pittova zaklada je krenula u izgradnju jeftinih kuća. No danas su one trule ruševine pune plijesni i termita

Brad Pitt i jedna od kuća

 Chris White/Imp Features/Pro

Zaklada Brada Pitta 'Make it Right' izgradila je 109 oku ugodnih, pristupačnih kuća u New Orleansu nakon katastrofalnog uragana Katrina koji je pogodio taj grad i okolicu 2005. godine, piše The Conversation. No sada je čitav projekt u totalnom kaosu. Velika većina nedavno izgrađenih kuća ima pregršt nedostataka - stvara se plijesan, napali su ih termiti, drvo je istrulilo te su često poplavljene.

Najmanje šest kuća napušteno je i zakucano daskama. Mnogi stanari potražili su pravdu na sudu. Tako je neprofitna organizacija, koja je izgradila kuće uz pomoć mnogih poznatih arhitekata poput Franka Gehrya, one koji su preživjeli jednu katastrofu zapravo uvukla u drugu.

image

Popravak jedne od kuća 2018.

Mega/The Mega Agency/Profimedia
image

Jedna od oštećenih kuća snimljena 2019.

Mega/The Mega Agency/Profimedia

Zbog konstrukcijskih nedostataka, mnogi se stanari boje za vlastito zdravlje. Zaklada 'Make it Right' ('Napravi kako treba', prev.) unatoč imenu, nije riješila probleme i prestala je pomagati stanarima. Umjesto toga, ta neprofitna zaklada koju vodi velika filmska zvijezda prestala je postojati.

Judith Keller sa Sveučilišta Illinois, prati rad ove zaklade od 2018. godine kad su stanari pokušali nagovoriti gradsko vijeće New Orleansa da pregleda kuće. Otada se situacija dodatno pogoršala.

Navodno održive kuće

Niz pristupačnih kuća smješten je u povijesnoj crnačkoj četvrti New Orleansa Lower Ninth Ward u kojoj uglavnom živi stanovništvo s nižim prihodima. Kuće su izgrađene između 2008. i 2015. godine i neobične su iz nekoliko razloga.

image

Tek izrađene kuće 2014.

-/Backgrid Usa/Profimedia

Arhitekti koji su sagradili kuće nastojali su ih dizajnirati tako da budu 'zelene' i održive pa tako sve kuće imaju solarne panele i energetski učinkovito grijanje i hlađenje.

Zaklada 'Make it Right' objavila je da je na izgradnju kuća potrošila 26,8 milijuna dolara. Kako bi tih 150 kuća, koliko ih se na početku namjeravalo izgraditi, bilo cjenovno prihvatljivo, prodavale su se za iznos od oko 150.000 dolara što je manje od iznosa koji je bio potreban da se kuće izgrade.

Izvođač radova kazao je da je njegova misija 'popraviti dizajn i uvjete pristupačnog smještaja' kao i 'izgraditi ih na najbolji mogući način'.

image

Tek izrađene kuće 2014.

-/Backgrid Usa/Profimedia

Zaklada 'Make it Right' također je željela revitalizirati četvrt Lower Ninth Ward i okupiti ljude. Na primjer, izgrađen je i zajednički vrt u kojemu su se redovito održavali sastanci novih vlasnika kuća.

Iako neke od tih građevina nisu stare niti deset godina, podaci pokazuju da ih je tek šest u koliko toliko dobrom stanju. Većina ih je imala ili djelomične popravke ili su bile u potpunosti renovirane zbog strukturalnih nedostataka. Dvije su srušene zbog ozbiljnih problema s plijesni.

Mnogim su kućama nedostajale neke osnovne stvari poput žljebova za kišnicu i vodootporne fasade, što je potrebno da bi kuća mogla izdržati suptropsku klimu i jake kiše u New Orleansu.

image

Tek izrađena kuća 2014.

-/Backgrid Usa/Profimedia

Brad Pitt koji je pokrenuo ovu organizaciju 2007. godine, u narednim je godinama služio kao prepoznatljivo lice čitavog projekta, a 2018. još je bio naveden kao član upravnog odbora.

Pittovi odvjetnici su kazali da se glumca ne može tužiti zbog propusta u gradnji, no sud je 2019. odlučio da je Pitt ipak odgovoran jer je osnivač zaklade i jedan od njenih glavnih financijera.

'Posve u ruševinama'

Profesorica Judith Keller razgovarala je s 11 stanara, kao i stručnjacima za urbano planiranje koji su radili na ovom projektu. Osim toga, prikupila je podatke o procjeni vrijednosti nekretnina i izdanim građevinskim dozvolama na području New Orleansa. Također, dok je i sama živjela u toj četvrti, popisala je sve kuće i zabilježila njihovo stanje.

Stanari su joj rekli kako su na početku bili vrlo uzbuđeni što će biti dio projekta. Jedan od stanara kojeg je nazvala Harry kako bi zaštitila njegov identitet, morao se iseliti zbog kompletne obnove koja na kraju nije riješila sve probleme.

image

Popravak jedne od kuća 2018.

Mega/The Mega Agency/Profimedia

'Na neki način, dobili su i drugu šansu da opet sve naprave pogrešno, a ne kako treba', kazao je Harry.

Od početka 2022. šest kuća je iseljeno zbog plijesni, truleži, poplave i drugih problema. Hanna, mlada stanarka kojoj je to prva kuća u životu, također se iselila iz kuće koja je na kraju - srušena.

Samo osam mjeseci nakon što se uselila, Hanna je rekla da je njezina kuća bila u rasulu. Ravan krov nije mogao izdržati jake kiše, zbog čega je voda ulazila u kuću, a nakon toga je uslijedila najezda termita i plijesan zbog čega je Hannah imala i zdravstvene poteškoće.

'Uvijek volim stvari gledati s vedrije strane, no u ovom slučaju doista to ne mogu jer je kuća promijenila štošta u mom životu', kazala je.

image

Jedna od oštećenih kuća snimljena 2019.

Chris White/Imp Features/Profimedia

Mnogi stanari imali su slične probleme i žive u stalnoj neizvjesnosti.

Ne znaju koliko će njihova kuća još izdržati, jesu li bili izloženi plijesni i hoće li to utjecati na njihovo zdravlje, i, najgore, što će se dogoditi s njihovim financijama ako izgube dom.

'Ovo ne možemo jednostavno ugasiti. Nekad mislim da sjedim na bombi koja čeka da eksplodira', kažu stanari.

Drugi su situaciju u kojoj su se našli opisali kao 'vrlo stresan život na rubu' te osjećaju da su 'iskorišteni u najvećoj mogućoj mjeri'.

image

Jedna od oštećenih kuća snimljena 2019.

Sbmf/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Pitaju se kome se mogu obratiti za pomoć.

'Ono što nas je najviše razočaralo je manjak ikakve odgovornosti od strane Zaklade 'Make It Right', kaže jedan od stanara.

Mreža pravnih zavrzlama

Kad je zaklada odbila pomoći stanarima, nekolicina njih je podigla tužbe, a parnice su još u tijeku. Neki stanari, pak, krive lokalne vlasti.

'Imamo problema i s gradom, jer oni koji su trebali pregledati kuće i utvrditi jesi li sigurne, nisu to napravili', kaže jedna stanarka koja je u čitavu priču željela uključiti i odjel za sigurnost i građevinske dozvole.

Zaklada 'Make it Right' preselila je svoj ured iz ulice Magazine u New Orleansu u prosincu 2021. Mnogi su pokušavali doći do zaklade putem e-maila, telefonom ili osobno, no bez uspjeha.

Kad je Judith Keller došla do ureda zaklade u prosincu 2021. godine, ondje nije nikoga našla. Umjesto toga, naišla je na ekipu za selidbu koja je prebacivala namještaj i neke stvari zaklade u spremište.

image

Brad Pitt i Ellen Degeneres 2012. gledaju tek izgrađene kuće

Cwpa/Instar Images/Profimedia

Zaklada također još od 2018. nije ispunila tzv. formular 990, odnosno godišnji izvještaj koji moraju predati sve neprofitne organizacije.

Lokalni mediji pišu da je zakladu tužila i banka. U međuvremenu je s interneta skinuta web stranica zaklade, a telefonski broj koji je bio naveden na poreznoj prijavi, više ne funkcionira.

Čak je i osoba koja je kosila travu oko tih kuća, kazala kako joj zaklada duguje novac.

U zamjenu, Zaklada 'Make It Right' tužila je svoje izvršne direktore i glavne arhitekte jer nisu obavili dobar posao.

Zaklada je prekinula sličan projekt pristupačne stanogradnje u Kansas Cityju, ostavivši prazne parcele. Zaklada je bila uključena i u projekt u Montani gdje su također nastali pravni problemi, i u New Jerseyju.

image

Brad Pitt u New Orleansu 2019.

Fameflynet Pictures/Backgrid Usa/Profimedia

Tko će na kraju platiti?

S obzirom da se jedna od napuštenih kuća pretvara u pravu opasnost za sigurnost, grad je planira preuzeti. Porezna prijava Zaklade 'Make It Right' iz 2018. pokazala je da je organizacija te godine više potrošila na sudske procese nego na izgradnju i održavanje kuća.

To je slično iskustvu stanara koji ne primjećuju da se zaklada uopće više bavi tom zajednicom. Neki su počeli iz vlastitih džepova plaćati popravke kako bi barem malo sanirali svoje kuće.

'Većinu popravaka obavio sam sam. Pločice na trijemu su otpadale, drvo je istrulilo, sve sam to zamijenio, polako, znate, kako sam si mogao priuštiti.'

Unatoč njihovom iskustvu, neki stanari i dalje vjeruju da je osnivač Zaklade 'Make It Right' imao dobre namjere. 'Ne krivim Brada Pitta', kaže jedan od stanara. 'Imao je viziju izgraditi jeftine kuće i vratiti ljude u Lower Ninth Ward.'

Iako neprofitni građevinski projekti mogu igrati ključnu ulogu u stvaranju pristupačnih stanova, ostaju otvorena mnoga pitanja vezana uz njihovu odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:39