TEST KOMPATIBILNOSTI

BRAKOVI PROPADAJU ZBOG ZDRAVSTVENIH PREGLEDA: 165 tisuća parova se nije vjenčalo jer nisu genetski kompatibilni'

Prošle je godine 165 tisuća parova odlučilo da se neće vjenčati jer su pretrage pokazale da nisu "genetski kompatibilni"
 AFP

RIJAD - Tisuće saudijskih parova otkazale su zaruke zbog nalaza obaveznog predbračnog zdravstvenog pregleda, javlja BBC.

Prošle je godine 165 tisuća parova odlučilo da se neće vjenčati pošto su pretrage pokazale da nisu "genetski kompatibilni".

Pregledi su obavezni za parove koji namjeravaju pred matičara i provede se za razne bolesti, poput anemije srpastih stanica ili zaraze virusom HIV-a.

Doktor Muhamed Saidi iz saudijskog ministarstva zdravstva kaže da je cilj smanjiti rizik da roditelji djetetu prenesu bolest ili genetski poremećaj.

Šezdeset posto parova otkazalo je zaruke nakon dobivenih nalaza što je po Saidiju znak da je testiranje uspješno. "Visok postotak otkazanih zaruka dokazuje da je društvo sve odgovornije, obrazovanije i postaje svjesno važnosti zdravlja", rekao je.

Saudijska Arabija ima jednu od najvećih stopa genetskih bolesti u svijetu. Predbračnim pregledima žele se spriječiti brakovi među bliskim rođacima, što je duga tradicija u toj zemlji, a može dovesti do zdravstvenih problema potomstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:37