BIVŠI VOĐA HRVATSKIH SRBA

Brammertz: 'Treba službeno okončati suđenje bolesnom Goranu Hadžiću, nikad mu neće presuditi'

I general bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak je zatražio da njegov proces pred ICTY-jem bude poništen
 CROPIX

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz zatražio je u četvrtak da se proglasi završenim suđenje bivšem političkom vođi hrvatskih Srba, Goranu Hadžiću koji boluje od tumora na mozgu, objavilo je tužiteljstvo.

Suđenje bivšem "predsjedniku" samoproglašene Republike Srpske Krajine prekinuto je na neodređeno vrijeme početkom travnja, jer su suci ocijenili da optuženi nije kadar sudjelovati u postupku.

Tužiteljstvo ocjenjuje da je nedavna odluka raspravnog vijeća da se proces prekine na neodređeno vrijeme jednaka okončanju suđenja.

"Kako ne postoji nikakva vjerojatnost da bi proces jednog dana završiti presudom, nema legitimne svrhe za taj prekid na neodređeno vrijeme", navodi tužiteljstvo i smatra da "treba službeno proglasiti završetak suđenja".

Goran Hadžić (57), u travnju 2015. iskoristio je mjeru privremenog oslobođenja i vratio se u Srbiju na liječenje. Od tada živi u Novom Sadu. Kada je uhićen u srpnju 2011. bio je posljednji od 161 optuženih koje je tražio ICTY, osnovan 1993.

Sud tereti Hadžića za upletenost u ubojstava stotina hrvatskih civila i deportacije više desetaka tisuća Hrvata i drugih nesrba.

General bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak je zatražio da njegov proces pred ICTY-jem bude poništen. Nakon što je ICTY na 40 godina zatvora osudio Radovana Karadžića, njegova političkog alter ega, suci ICTY-ja prebačeni su na proces Mladiću, koji drži da to onemogućuje donošenje nepristrane odluke.

Pravomoćna odluka suda u Beogradu da troje radikala neće izručiti Den Haagu

BEOGRAD - Troje dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS) koje Haški tribunal (ICTY) traži zbog utjecaja na svjedoke tijekom suđenja Vojislavu Šešelju neće biti izručeni ICTY-u, pravomoćno je u četvrtak odlučio Viši sud u Beogradu.

Kazneno izvanpretresno vijeće Odjela za ratne zločine potvrdilo je da nisu ispunjene pretpostavke za uhićenje i izručenje troje radikala po zahtjevu ICTY-a, stoji u priopćenju dostavljenom medijima.

Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić troje su radikala čije uhićenje i izručenje više od godinu dana traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju zbog njihova utjecaja na svjedoke i ometanja pravde u postupku koji se po optužnici za ratne zločine pred ICTY-jem vodio protiv predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

"Rješenje vijeća je pravomoćno i izvršno" i ne podliježe izvanrednim pravnim sredstvima "niti se može tražiti odlaganje izvršenja", stoji u priopćenju dostavljenom medijima.

Šešelj je prvostupanjskom presudom ICTY-ja oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tijekom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, a tužiteljstvo tog suda najavilo je žalbu kojom će tražiti od Žalbenog vijeća da Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cijelosti i naredi ponavljanje suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 11:24