PROJEKT MOSE

Brane koje je gradio i Brodosplit položile i drugi veliki ispit: ‘Velika vijest, grad je suh!‘

78 pokretnih barijera aktiviralo se u četvrtak ujutro nakon što su prognoze kazale da će se more dići za 135 centimetra
Trg svetog Marka u Veneciji
 Miguel Medina/AFP

Barijera u sklopu projekta Mose, u čijoj je izgradnji sudjelovao i splitski Brodosplit i čije je otvaranje dugo bilo odgađano, već je po drugi puta spasila Veneciju od poplave, piše Guardian.

78 pokretnih barijera aktiviralo se u četvrtak ujutro nakon što su prognoze kazale da će se more dići za 135 centimetara. Bez te barijere, tako visoka plima poplavila bi pola grada, a najveći udarac primio bi Trg svetog Marka.

Do sredine jutra, jaki vjetrovi i kiša podigli su razinu mora za 140 centimetara na nekim mjestima u laguni, no u samom središtu Venecije, razina mora je bila stabilnih 50-60 centimetara iznad uobičajene.

'Grad je suh', napisao je na Twitteru gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro. 'Sve barijere su u funkciji. Kanal će se ponovno otvoriti oko 3:30 popodne.'

I za petak je najavljen porast razine mora za oko 130 centimetara.

image
Brane u sklopu projekta Mose
Andrea Pattaro/AFP

Velika žuta plimna vrata, koja se uzdižu kako bi odvojila venecijansku lagunu od ostatka Jadranskog mora, također su uspjele zadržati nadiruću plimu i ranije u listopadu kad je 'aqua alta' dosegla razinu od 120 centimetara.

Brane iz projekta Mose dizajnirane su još 1984. godine i u pogon su trebale biti puštene 2011., no njihov napredak kočile su korupcijske afere i prekoračenje budžeta.

image
Brane u sklopu projekta Mose
Andrea Pattaro/AFP

Talijanska vlada došla je pod strahovit pritisak da napokon dovrši ovaj šest milijardi eura vrijedan projekt, koji je dizajniran da štiti grad od plima visokih do tri metra, nakon što je Veneciju u studenom prošle godine zadesila najgora poplava još od 1966. godine. U poplavi je poginulo dvoje ljudi, a šteta na spomenicima, poslovnim prostorima i zgradama procijenjena je na oko milijardu eura.

Sami Venecijanci su podijeljenog mišljenja oko projekta Mose. I dok neki smatraju da je on ključan za zaštitu grada, drugi misle da će oštetiti krhku lagunu. Ovi potonji čak tvrde da je dosad obavljeni posao čak i pogoršao poplave.

image
Brane u sklopu projekta Mose
Andrea Pattaro/AFP

Kao dio projekta Mose, izgrađen je umjetni otok između Lida Venecija i Cavallina-Treportija kako bi se razdvojila dva niza zaštitnih barijera i kako bi se na njemu smjestilo tehničko postrojenje za upravljanje branom. Kritičari kažu kako je otok izmijenio lagunu i dopustio morskoj vodi da nadire još i brže.

Visoka plima koja je pogodila grad usred jakih kiša 12. studenog prošle godine, dosegla je razinu od 1,87 metara, što je tek nešto manje od najviše plime svih vremena 1966. godine - 1,94 metra. U sljedećim danima, grad je bio poplavljen još nekoliko puta.

image
Brane u sklopu projekta Mose
Andrea Pattaro/AFP

Venecija redovito biva potopljena nekoliko puta godišnje, no od 23 plime više od 140 centimetara, čak njih 14 se dogodilo u posljednjih 20 godina.

Poplava iz studenog 2019. prisilila je neke stanovnike da napuste grad, a brojne turističke grupe da odgode svoj dolazak.

Talijanski premijer Giuseppe Conte, Veneciju je posjetio u srpnju kad je protupoplavna barijera podignuta po prvi puta. Tada je pozvao da se kontroverze oko projekta Mose ostave po strani te da se svi usredotoče na njegovo dovršavanje.

U narednom razdoblju provest će se još neki testovi, no ne očekuje se da će sustav biti u punom pogonu do kraja 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:27